Fyldt med gode argumenter og masser af viden: Ny computer kan slå os i debatter

IBM har præsenteret en computer, der kan debattere komplekse emner på overbevisende maner.

Noam Slonim, en af mændene bag Project Debate, står ved siden af den debatterende computer. (AP Photo/Eric Risberg) (Foto: Eric Risberg © Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.)

Det kan diskuteres, hvem der trak sig sejrrigt ud af debatten.

Om det var debattørerne i kød og blod eller computeren med den kunstige intelligens.

Til gengæld var det ikke til diskussion, at det var en teknologisk landvinding, som tilskuerne var vidne til på scenen i San Francisco i går.

Debatten var den foreløbige kulmination på IBM’s Project Debater, der har som mission at udvikle en computer, der kan overgå sin menneskelige skaber i kunsten at debattere.

Afstemningen blandt publikum viste, at de tilstedeværende var mest imponeret af computerens debatevner, mens nyhedsmediet The Guardian mente, at der var tale om en dyst på ord, der endte uafgjort.

Som menneskenes repræsentanter var valgt de israelske debateksperter Noa Ovadia og Dan Zafrir.

Emnerne, der var til debat, var hverken de eller computeren forberedt på, men blev valgt fra en liste med omkring 100 potentielle muligheder.

De endte derfor med at skulle tale henholdsvis for og imod en øgning af de offentlige midler til udforskning af rummet og telemedicin – sundhedsydelser leveret digitalt til patienterne.

Sprog er en udfordring

De to debattører fik indledningsvis fire minutter hver til at levere en stribe argumenter. Bagefter fik de så fire minutter til at gå i rette med modpartens argumenter, inden det hele sluttede med to minutters konklusion fra hver side.

Noa Ovadia leverede ifølge publikummet sine argumenter mere overbevisende, mens computeren med myndig kvindestemme tog stikket hjem med tyngden i sine argumenter.

- Hvis man kan få Project Debater til at fremkomme med argumenter for og imod, så kan man vurdere begge dele på lige fod og træffe en meget mere brugbar beslutning, sagde IBM’s direktør for research, Aravind Krishna, efterfølgende.

En video af debatten kan ses hos BBC.

Den debatlystne computer er ikke tilkoblet internettet, men trækker i stedet på et bibliotek, der består af hundreder af millioner af avisartikler og akademiske tidsskrifter.

- Projektet handler om at mestre sprog, og der er mange nuancer i sprog, sagde Aravind Krishna som reaktion på computerens tendens til at gentage de samme argumenter med en anden ordlyd og byde ind med nogle mærkværdige sprogblomster.

"Kæmpe potentiale"

Han håber på, at computeren med tiden kan komme til at spille en rolle, når der skal træffes fx komplicerede økonomiske beslutninger uden den forudindtagethed, som ofte spiller ind hos mennesker.

- Vi tror på, at der et kæmpe potentiale i kunstig intelligens, der kan forstå os mennesker, siger han.

IBM’s projekt skriver sig ind i en lang historie i teknologigiganters forsøg på at få kunstig intelligens til at overgå menneskets hjerne.

IBM-computeren Deep Blue slog i 1997 verdensmesteren i skak Garry Kasparov og i 2011 måtte vi se os besejret i paratviden af Watson, der satte sine menneskelige modstandere til vægs i Jeopardy!, og sidste år slog Google-computeren Alphago sydkoreaneren Ke Jie i brætspillet Go.

FacebookTwitter