Fynsk bonde bag mirakelmiddel mod knogleskørhed

Michael Mohr Jensen overvejede at give op. Nu er han manden bag et muligt vidundermiddel mod knogleskørhed.

Den økologiske landmand Michael Mohr Jensen driver virksomheden Herrens Mark på Fyn. Her fermenterer han rødkløver, der har vist sig at modvirke knogleskørhed hos kvinder. (Foto: DR Sundhedsmagasinet)

Den vokser på enge, skrænter og overdrev rundt om i landet. Og engang var den dansk landbrugs vigtigste foderplante.

Men nu skaber urten rødkløver overskrifter af helt andre årsager. Den har nemlig vist sig som et særdeles effektivt kosttilskud i kampen mod knogleskørhed hos kvinder, viser et internationalt anerkendt dansk forskningsprojekt.

Rødkløverens sande potentiale kunne dog være forblevet uopdaget, hvis ikke den økologiske landmand Michael Mohr Jensen for syv år siden kastede sig ud i nytænkning for at redde familiens gamle landbrug i Nørre Aaby på Vestfyn.

- Jeg var på nippet til at give op efter 25 år som grøntsagsproducent. Men så overtog jeg en produktion af fermenteret mælkebøttesaft og tænkte, at jeg kunne gøre det samme med rødkløveren. Jeg vidste dog intet om, at fermenteringen er det der gør, at den virker så godt, siger han.

Spirende eksport-succes

Michael Mohr Jensens virksomhed Herrens Mark A/S råder over omkring 100 hektarer, hvor der bliver dyrket rødkløver på de 22 hektarer.

Sidste år fremstillede virksomheden 100.000 liter rødkløverekstrakt - og i år er produktionen tredoblet for at følge med efterspørgslen hos forbrugerne herhjemme og foreløbigt i Tyskland, Belgien og Japan.

- Jeg har ikke noget imod at tjene penge på det. Men den primære drivkraft er faktisk, at det her gør en forskel for mange mennesker. Det gør mig stolt, men også ydmyg overfor de kræfter, naturen rummer, hvis den får lov til det.

Tilbage i 2012 kom Michael Mohr Jensens rødkløverekstrakt med i et forskningsforsøg på Aarhus Universitet, hvor den blev testet på over 60 kvinder med begyndende knogleskørhed - og siden hen i et udvidet forsøg med 78 kvinder.

Igen var det tilfældighedernes spil - en rådgiver ved videncentret AgroTech, der besøgte Michael Mohr Jensens produktion på Vestfyn, havde en kollega, der samarbejdede med forskerne i Aarhus omkring kosttilskud.

Forsker overrasket over rødkløverens potentiale

Manden bag forskningsprojektet er lektor Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Han indrømmer, at han var overrasket over resultaterne.

- Jeg havde slet ikke forventet så stor en effekt. Men 12 måneder efter forsøget viste det sig, at de kvinder, der havde drukket 100 milliliter fermenteret rødkløver hver dag, stort set ikke havde tabt knoglemasse. Omvendt havde kontrolgruppen, der fik placebo, tabt omkring fem procent på et år, fortæller han.

Studierne er for nylig offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter som Plos One og American Journal of Clinical Nutrition. Udover at kunne modvirke afkalkningen af knoglerne, har det også vist sig, at planteøstrogenerne i rødkløveren, de såkaldte isoflavoner, nedsætter risikoen for brystkræft og kræft i æggestokkene.

- Almindeligt østrogen binder kraftigt til receptorer i de sensitive væv som bryst og ovarie. Og det øger risikoen for overstimulering og uønsket cellevækst. Sådan arbejder isoflavonerne imidlertid ikke. Høje indtagelser af rødkløverekstrakt har vist sig ligefrem at modvirke udvikling af brystkræft, fortæller Per Bendix Jeppesen.

Rødkløver slår sojabønnen

Rødkløveren er et gammelkendt kosttilskud mod overgangsalderens gener. Men den kan ikke bare spises i rå mængder, hvis den skal være effektiv.

Der skal en forarbejdning til, hvor kløveren varmes op, saften presses ud og der tilsættes mælkesyre. Til bliver den hældt på ståltanke, hvor ekstrakten fermenterer - eller gærer. Gæringen gør det nemmere for kroppen at optage planteøstrogenerne.

- Rødkløveren har et højere indhold af nogle bestemte typer af isoflavoner, som er mere potente. Så den kan være med til at sikre, at vi også får nok planteøstrogener. Det vigtiste er igen, at rødkløveren skal indtages fermenteret.

Du kan se mere om knogleskørhed i Sundhedsmagasinet på DR1 kl. 21.55 eller her på DR TV.

Facebook
Twitter