Gennembrud i forskning: Vaginalring kan beskytte mod aids

En vaginalring med hiv-medicin kan nedbringe risikoen for smitteoverførsel af hiv, viser ny forskning.

Cambodianske sundhedsmyndigheder tester indbyggere i Kandal-provinsen. Der er frygt for, at den uhelbredelige sygdom spredes, efter 18 indbyggere er testet positiv. (Foto: MAK REMISSA © Scanpix)

En vaginalring med hiv-medicin kan beskytte raske kvinder mod hiv.

Det viser et stort, medicinsk forsøg med 4.500 deltagende kvinder, som blev præsenteret på en konference i Boston i går ifølge Aids-Fondet.

Forsøget, som er gennemført i flere afrikanske lande, viser, at de kvinder, som brugte vaginalringen, havde mellem 27 og 31 procent færre tilfælde af hiv-smitte end den gruppe kvinder, som brugte en placebo-ring.

Forsøget viste også, at kvinder over 21 år opnåede en større grad beskyttelse ved at bruge vaginalringen.

Tilsyneladende brugte kvinder over 21 år vaginalringen mere korrekt og konsistent end den yngste aldersgruppe, skriver Aids Fondet i pressemeddelelsen.

- At vi nu har videnskabeligt bevis for, at en microbicide (vaginalringen, red.) både er sikker og effektiv som hiv-forebyggelse, er et videnskabeligt gennembrud, men også på sigt et stort fremskridt mod hiv i udviklingslande, hvor hiv-epidemien især rammer kvinder i den fødedygtige alder, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet.