Gør en forskel, designere: Verden har nok hvide te-kopper

Prisbelønnet design skal redde liv og gøre noget for klimaet. Ikke bare se godt ud på stuebordet.

 • En af kandidaterne til verdens største designpris Index: Award er den columbianske designer Carlos Arturo Torres, som har opfundet en protese til børn, som de kan bygge Lego på.
 • Protese-armen er blevet til i samarbejde med Lego, og den kan blandt andet blive til en gravko.
 • Protesen skaber både glæde for barnet, men er ifølge Index: Award også med til at skabe sociale relationer.
1 / 3

Farverige fugle og hængeaber fra Kay Bojesen. Det er dansk design, som vi kender det.

- Jeg elsker Kay Bojesen og har den store abe hængende derhjemme. Jeg elsker at have smukke ting omkring mig, siger den danske direktør for Index: Award, Kigge Hvid.

Men det er ikke smukt design, der bliver hyldet, når verdens største designpris, Index: Award, bliver uddelt i Danmark i på torsdag den 27. august.

Hvide te-kopper har ikke en chance

I stedet belønner prisen idéer, som vil gøre en forskel i verden. Redde liv og forbedre klimaet.

Design af hvide te-kopper har ikke en chance, lyder mantraet.

- Verden har nok hvide te-kopper. Det er skønt at have noget alt vælge imellem, men vi behøver ikke flere. Derfor opfordrer vi designere til at være med til at løse større problemstillinger i verden, siger direktør Kigge Hvid.

Hun har stået i spidsen for prisen, siden den blev uddelt for første gang for ti år siden, hvor en af vinderne var det danske firma bag det kombinerede sugerør og vandfilter Lifestraw.

Flere danske designs er med i finalen. En af dem er app'en Be My Eyes:

En af de danske finalister er app'en "Be My Eyes". Den kan føre blinde og seende sammen, så den blinde via mobilen kan få hjælp over live video-chat fra den seende til for eksempel at læse, hvad der står på rengøringsflaskerne.

Stor interesse for at gøre en forskel

Målet med prisen er at inspirere designere og vise almindelige mennesker, hvordan design kan være med til at forbedre livet for almindelige mennesker og løse globale problemer - for eksempel i forhold til klimaet, sundhed og transport.

Noget som flere designere ifølge direktør Kigge Hvid faktisk får øjnene op for i disse år, hvor design-teams ofte består af økonomer, ingeniører, designere og andre faggrupper.

- I løbet af de sidste ti år er der sket en stærk stigende interesse for den her form for design. Det kan vi se på skolerne, hos de store design-firmaer og på de andre design-priser, siger hun.

Ingen garanti for succes

Men et er af få en god idé og vinde en pris og en pose penge. Noget andet er at føre det ud i livet.

I 2007 vandt elbils-konceptet Better Place designprisen Index: Award. I 2013 gik Better Place konkurs, efter at energiselskabet Dong havde investeret mange millioner i projektet.

Andre har beskyldt vandfilteret Lifestraw, der vandt i 2005, for ikke at blive brugt af de kenyanere, der fik det uddelt gratis.

Men det slår ikke direktøren for Index: Award ud. En pris er ikke en garanti for, at en god idé klarer sig godt.

- Vi er villige til at tage den risiko, der er ved, at en prisvinder ikke bliver en succes. Vi belønner tanken, og selvom Better Place ikke fik succes, så har deres tankegang jo sat sig igennem, siger Kigge Hvid.

En af de andre danske finalister er designeren bag den gule håndsprit-beholder Yellowone Handsafe:

Den danske designer Han Pahm har lavet den lille gule plastikhånd med desinfektionsmiddel - Yellowone Handsafe. Den kan sættes fast på kitlen og hjælpe sundhedspersonale til hurtigt at kunne spritte hænderne af. Det kan mindske smitterisikoen.

Investorerne viser interesse

Gennem årene har det været en udfordring for en del designere at få skabt kontakter og finde investorer til idéerne, så de kan komme i produktion.

Noget som ifølge Kigge Hvid er under forandring.

- Vi ser en enormt stigende interesse for denne type design fra investorerne, siger hun.

Hun fortæller også, at flere investorer bruger prisen som inspiration til at finde ud af, hvor de kan investere deres penge. Derfor bruger holdet bag Index: Award også kræfter på at lære design-teams at præsentere deres idéer for dem, der sidder på pengene.

En tredje dansk finalist har fået ventetiden på brystkræft-diagnoser i Oslo markant ned:

Det dansk-norske firma Designit har gentænkt, hvordan Oslo Universitetshospital hurtigere kunne finde frem til, om en patient havde brystkræft. Det var med til at nedbringe ventetiden fra 12 uger til fire dage.

Se eksempler på andre kandidater til prisen her:

 • Solcelle til vand: Det britiske firma Desolenator har opfundet en solcelle, som kan lave beskidt vand om til rent drikkevand og gøre forskel i de dele af verden, hvor mangel på rent drikkevand er et problem.
 • Bad genbruger vand: Det svenske teknologi-firma Orbital Systems har designet dette bad "shower of the future", som kun bruger fem liter vand. Vandet bliver genbrugt, fordi det er i et lukket system, som renser og genopvarmer vandet. Det sparer vand og energi.
 • Computerspil om fattigdom: Computerspillet "Half the Sky Movement: The Game" er lavet af den amerikanske virksomhed "Games for Change". Et firma der ikke tjener penge på det, de laver. Spilleren skal komme gennem livet som kvinde i for eksempel Indien eller Afghanistan. Det skal være med til modvirke kvindeundertrykkelse.
 • Ebola-dragt: Et design-team på Johns Hopkins University har opfundet ebola-dragten Hazmat Suit, der beskytter folk, som arbejder med for eksempel ebola. Den er lavet af mange lag, så personen, der bærer den, undgår, at det inderste lag mod huden kommer i kontakt med smittekilder. (Foto: will kirk © the johns hopkins university)
 • Grøn produktion i etager: Singapore-firmaet Sky Greens har et lodret drivhus med hylder, som kan lave lokalt-producerede grøntsager i tætbefolkede byer. Drivhuset bruger minimalt med vand, land og energi.
 • Kemo-hætte: Det britiske firma Paxman har designet en kølende hætte, som kræft-patienter kan tage på hovedet og undgå hårtab, når de er i kemo-behandling.
 • Lego-arm: Den columbianske designer Carlos Arturo Torres har i samarbejde med Lego opfundet en protese til børn, som de kan bygge lego på. Så kan armen hurtigt få en gravko-skovl på - til sjov for barnet, og noget de andre børn også godt kan lide.
 • Lægekit i Coca Cola: Den britiske velgørenhedsorganisation Colalife har opfundet et kit med medicin, zink-salve og sæbe, der kan ligge mellem cola-flaskerne i en cola-kasse. På den måde kan medicinen nå vidt omkring sammen med flaskerne.
1 / 8

Vinderen af INDEX: Award bliver kåret den 27. august, og du kan være med til at kåre vinderen af Folkets Pris. I de kommende dage kan du stemme i fem kategorier af ideer og være med til at bestemme, hvilket design der skal vinde. Du kan finde afstemningerne her:

Facebook
Twitter