Googles nye chip bruger 5 minutter. Supercomputer skal bruge 10.000.000.000.000.000.000.000.000 år

Håbet er, at kvantecomputere i fremtiden kan være med til at løse nogle af nutidens største udfordringer.

Billedet fra Google viser firmaets nye chip, der har fået navnet Willow. (Foto: © HANDOUT, Ritzau Scanpix)

For de nørder, som interesserer sig for teknologien bag kvantecomputere, landede der i går noget af en nyhed fra Google.

I en pressemeddelelse løftede firmaet nemlig sløret for en ny kvantecomputerchip.

Og tech-gigantens påstande om deres nye guldklump, der cirka er på størrelse med en After Eight-chokolade, er ganske 'ufattelige', som firmaet selv skriver.

Google hævder blandt andet, at den nye chip er blot fem minutter om at løse en opgave, som det ville tage de hurtigste supercomputere i dag 10.000.000.000.000.000.000.000.000 år at gennemføre.

- Dette ufattelige tal overskrider de kendte tidsrammer i fysikken og er langt højere end universets alder, skriver Google.

Chippen, der har fået navnet Willow, kan ifølge Google være med til at spille en vigtig rolle i forhold til fremtidens kvantecomputere, der kan være med til at løse nogle af "samfundets største udfordringer".

Det er derfor måske ikke kun nørderne, som bør holde øje med, hvad Google går rundt og roder med i deres nye specialbyggede produktionsanlæg i Santa Barbara i staten Californien.

Tidligere på måneden gav Google et smugkig indenfor i deres nye specialbyggede produktionsanlæg i Santa Barbara. Billedet viser teknologi til afkøling af kvantecomputerchips. (Foto: © Google, Ritzau Scanpix)

Ny medicin, effektive batterier og alternative energiformer

Selvom det matematiske problem, som blev løst på Googles kvantelaboratorium af Willow, ikke har nogen "kommerciel anvendelse", så håber virksomheden, at kvantecomputere i fremtiden kan være med til at løse nogle af de allerstørste udfordringer, som fremtiden byder på.

- Det omfatter hjælp til at opdage ny medicin, designe mere effektive batterier til elbiler og sætte fart på fremskridtene inden for fusion og nye alternative energiformer, siger Hartmut Neven, der står i spidsen for Google Quantum AI, som er den afdeling hos Google, der har udviklet chippen.

En chip, der kan udføre opgaver med kommerciel anvendelse, vil dog ikke dukke op før slutningen af dette årti, siger Hartmut Neven til BBC.

Kvantecomputeres mulige superkræfter har også ledt til bekymringer for, at teknologien kan bruges til knapt så gode formål - eksempelvis bryde forskellige typer kryptering, som i dag bruges til at beskytte data, skriver BBC.

Bekymringen er tilsyneladende allerede blevet vendt hos Googles kollegaer i Silicon Valley.

Tidligere i år fortalte Apple, at deres brugeres iMessage-beskeder er blevet sikret med ny kryptering for at sikre mod netop kvantecomputere.

En milepæl eller et gennembrud?

I 2019 offentliggjorde Google også en række resultater, hvor firmaet hævdede at have løst et problem på 200 sekunder med en ny kvanteteknologi, som ville have taget en klassisk computer helt op til 10.000 år at udregne.

IBM, der er en af Googles rivaler i kampen om at kommercialisere kvantecomputere, kritiserede dog de resultater.

Noget af kritikken har Google taget højde for i deres nye beregninger med Willow, skriver Reuters. Men selv under de mest ideale forhold ville det stadig tage en milliard år for en klassisk computer at opnå de samme resultater som den nye chip, påstår Google ifølge nyhedsbureauet.

I Storbritannien lancerede man for nyligt et nationalt center for kvantecomputere, NQCC. Til BBC siger direktøren for centeret, Michael Cuthbert, at han snarere mener Willow er en ”milepæl end et gennembrud”.

Ikke desto mindre siger han til det britiske medie, at chippen ”helt klart er et meget imponerende stykke arbejde”.

Kvantecomputere er næsten en ubegribelig teknologi - netop derfor har Huxi Bach taget emnet op i sin podcast: