GRAFIK 16 haj-arter svømmer i Danmarks farvande

De danske farvande er fyldt med hajer. Men de er allesammen fredelige og vigtige for havets økosystem.

De danske farvande gemmer på hele 16 hajarter. Men de er heldigvis allesammen fredelige. (© DR- Grafik: Mie Hvidkjær)

Når du bader ved de danske strande, er der god mulighed for, at havet under dig skjuler glubske hajer.

Men ikke af den drabelige slags, som bliver portrætteret i film som Dødens Gab og Sharknado - eller som den der i søndags angreb en surfer i Sydafrika.

Vores farvande er nemlig hjemsted for omkring 16 hajarter, og ingen af dem der farlige for mennesker.

Heldigvis mæsker hajerne sig i fisk, krebsdyr og blæksprutter, i stedet for mennesker. For hajer er faktisk bange for mennesker.

- Jeg har aldrig hørt om et hajangreb i Danmark. Sildehajen kunne måske godt være farlig, men man skal svømme rigtigt langt til havs for at møde den. Den lever på dybt vand og er beslægtet med den store hvidhaj. Men den angriber altså ikke mennesker, siger Lars Skou Olsen, der er chefkurator ved den Blå Planet.

Han forklarer, at der ikke er noget farligt i de danske have. Det værste der kan ske en, er at man træder på den giftige fisk fjæsingen. Og det gør bare ondt.

Hajernes rygte er altså værre end deres adfærd.

Og de er vigtige brikker i havets komplicerede økosystem. Og det er et problem, for mange hajer er truet af overfiskeri.

Grønlandshajen smager af tis

Der bliver stadig fanget hajer i Danmark, selv om vi ikke har stor tradition for at spise hajer.

- Nogen mener, at sildehajen smager godt. Det er jeg ikke enig i. Men den er blevet fanget ved danske kyster i mange år. Siden 2010 er det blevet forbudt at lande den, siger Lars Skou Olsen.

Han er specielt begejstret for Grønlandshajen. Men ikke som spise. Den er nemlig fyldt med ammoniak.

- En af vores Ph.D. studerende har lige fanget en grønlandshaj på 1300 kilo. Den er over tre meter lang. I maven havde den to sæler, som de kunne se at den havde slugt hele. Man kan tørre dens kød, men jeg har smagt den og kan ikke anbefale det. Den smager som at tygge på en klud vædet i pis, siger han.

Hvis du gerne vil underholdes, kan du se verdenspremiere på Sharknado 3, på DR3 i aften klokken 21.30. Vil du gerne blive klogere på danske hajer, kan du læse videre i grafikken herunder.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)
Facebook
Twitter