GRAFIK Sådan bliver man rumturist

Rumturisme er kun ganske få år fra at blive virkelighed. Sådan lyder det fra rumfartsekspert Steen Eiler Jørgensen fra Dansk Selskab for Rumfartsforskning.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

En tur til Gran Canaria eller en tur i rummet?

Indenfor for få år er det et valg, man kan foretage - hvis man da har pengepungen i orden.

Amerikanske milliardærer såsom Elon Musk, der er medstifter af Tesla og Paypal, samt Amazons grundlægger Jeff Bezos satser begge hårdt på rumfartsturisme.

Elon Musk er grundlægger af rumfartsvirksomheden SpaceX, mens Jeff Bezos for få dage siden offentliggjorde, at hans firma Blue Origin planlægger at sende mennesker i rummet i 2017 – i første omgang som en test.

Men den person, der nok er tættest på at sende turister i rummet, er den excentriske, britiske milliardær Richard Branson.

Hans firma, Virgin Galactic, har netop genoptaget testflyvninger af deres rumskib SpaceShip Two efter en ulykke for 19 måneder siden, hvor en tidligere udgave af rumskibet styrtede ned og dræbte den ene af to piloter ombord.

1,7 millioner kroners flyvetur

Som rumturist kommer man ikke i kredsløb om jorden. I stedet tager man en sub-orbital rute, hvor man lodret flyver op til 100-110 kilometers højde.

Når motoren stopper, vil man opleve vægtløshed i op til fire minutter, inden atmosfæren igen sørger for tyngdekraftens tilbagevenden.

Virgin Galactic Spaceship Two skal efter planen huse seks passagerer, som hver betaler en pris på 1,7 millioner kroner for at krydse Karman-linjen, der i 100 kilometers højde definerer grænsen til rummet.

Afgang fra Spaceport America

I første omgang flyver Virgin Galactic udelukkede fra Spaceport America, der ligger i New Mexicos Mojave-ørken.

En lufthavn for rumskibe midt i en ørken, hvor alle de nødvendige faciliteter til rumturisme er til stede med landingsbane, træningsfaciliteter og et hotel.

Et rumeventyr med Virgin Galactic starter med tre dages forberedelse og træning, inden man på fjerdedagen går ombord på SpaceShip Two og sætter kurs mod rummet.

  • Rumlufthavnen Spaceport America i New Mexico. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Rumlufthavnen Spaceport America i New Mexico. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Rumlufthavnen Spaceport America i New Mexico. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
1 / 3

Hvor tæt er man egentlig på?

Spørger man Steen Eiler Jørgensen, tidligere formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, så er rumturisme meget tæt på at blive en kommerciel realitet.

- Det hele er sådan set gjort klar til rumturisme, og det har det efterhånden været i et par år. Jeg kan ikke se, hvad der skulle kunne forhindre det. Der er i hvert fald ingen teknisk hindring for det, siger Steen Eiler Jørgensen.

Han medgiver, at Richard Branson og Virgin Galactic nok er tættest på, men at ulykken for 19 måneder siden satte firmaets planer tilbage.

- De sidste tre år har de sagt, at de begynder at flyve med mennesker, men det er stadig ikke sket. Det var helt klart et tilbageskridt for dem, da rumskibet forulykkede, siger Steen Eiler Jørgensen.

Hverken Richard Branson eller Jeff Bezos har sat en dato for den første flyvning med turister, men begge selskaber tester deres respektive rumskibe.

Facebook
Twitter