Grønlands største ishylde er knækket: 'Det er overhovedet ikke overraskende. Det er nærmest en kliche'

Et areal på størrelse med Samsø er knækket af en gletsjer i Grønland på grund af temperaturstigninger.

Ishylden i det nordøstlige Grønland har mistet et stykke på størrelse med Samsø. Temperaturerne er her i gennemsnit steget med tre grader siden 1980.

Sommeren igennem har medierne været fyldt med nyheder om klimaforandringer i Arktis. Historier om hedebølger, om havisen der forsvinder og om indlandsisen, der smelter hurtigere end forventet.

Derfor er der heller ikke noget at sige til, hvis en nyhed som den her får dig til at tænke: Har jeg ikke læst det før?

En del af de forskere, der holder øje med udviklingen i Arktis, er begyndt at have det på samme måde. For godt nok er det en reel nyhed, at Grønlands største tilbageværende ishylde, som er det yderste stykke af en gletsjer, på to år har mistet 110 kvadratkilometer is - et areal på størrelse med Samsø. Men det kommer ikke bag på dem.

- Der er intet overraskende i det. Det er nærmest en kliche, siger Jason Box, der er professor og isforsker ved det nationale forskningscenter Geus, mens hans forskerkollega Niels J. Korsgaard udtrykker det sådan her:

- Når store stykker is knækker af en ishylde, løfter man selvfølgelig øjenbrynene. Men som det er i Arktis lige nu, må man sige, at det var forventeligt.

Ishylden begyndte allerede at slå revner for et par år siden. Men nu har isstykkerne revet sig helt løs. (Foto: Sattelitfoto - september 2019 © EU Copernicus Sentinel and GEUS. / Foto: Sattelitfoto - august 2020 © EU Copernicus Sentinel and GEUS.)

Tre grader varmere

Ishylden, som nu er knækket, ligger i det nordøstlige Grønland. Den er den flydende front af gletsjeren med det umulige navn Nioghalvfjerdsfjorden Gletsjer. I det område er temperaturerne - ligesom i Arktis generelt - steget mere end det globale gennemsnit.

Siden 1980 med omkring tre grader, og både i år og sidste år har temperaturerne ligget højere end gennemsnittet for de sidste ti år.

Ishylden ved Nioghalvfjerdsfjorden havde allerede slået store revner for et par år tilbage, og de stigende temperaturer de sidste sæsoner har altså fået stykkerne til at knække helt af.

- Den stigende varme fra luften og havet får bunden og overfladen på ishylden til at smelte, og når ishylden bliver tyndere knækker den nemmere. Det har vi set med andre gletsjere, og nu mister Nioghalvfjerdsfjorden Gletjser altså også dele af sin ishylde, siger Niels J. Korsgaard.

Ishylden er den yderste, flydende del af Den Nordøstlige Grønlandske Isstrøm. (Foto: Foto: Sattelitfoto Grafik: Mads Peter Ogstrup Nielsen © EU Copernicus Sentinel and GEUS.)

Får havene til at stige

Ishylderne i sig selv får ikke havene i verden til at stige, fordi de allerede flyder på vandet. Men de fungerer som en slags prop for de bagvedliggende isstrømme, der transporterer isen fra midten ud i havet. Når de forsvinder, får det altså de isstrømmene bagved til at spytte isbjerge i havet i et højere tempo.

Selvom det ikke er en overraskelse, at ishylden ved Nioghalvfjerdsfjorden Gletsjer nu er blevet mindre, er det altså ikke ligegyldigt.

- Det er meget bekymrende. Det er en tiltagende opløsning af den største ishylde, der er tilbage i Arktis, siger Jason Box.

Forskernes bekymring skyldes ikke mindst, at ishylden hænger sammen med den 600 kilometer lange Nordøstlige Grønlandske Isstrøm, som er den største af kanalerne på Indlandsisen, der transporterer is ud i havet.

- Jeg er ret sikker på, at vi vil se mere bevægelse i den her gletsjer, og det betyder, at den vil bidrage mere til de globale havstigninger, siger Jason Box.

Ishylden ved Nioghalvfjerdsfjorden Geltsjer er - trods de afbrækkede stykker - stadig den største tilbageværende gletsjer. Tidligere var ishylden ved Petermann-gletsjeren i det nordvestlige Grønland større, men det ændrede sig, da to kæmpe isfjelde på henholdsvis 250 og 130 kvadratkilometer rev sig løs herfra for omkring 10 år siden.

I august knækkede et stykke på 80 kvadratkilometer af ishylden ved Milne gletsjeren i Canada.

Facebook
Twitter