GUIDE Hvis din DAB-radio er blevet tavs: Sådan får du lyd ud af den igen

Søndag er det gamle, digitale radiosignal lukket ned og erstattet af DAB+.

Nogle med ældre modeller vil også opleve, at radioen ikke længere fungerer.

Der er en god forklaring på, at din radio muligvis er tavs i morgen, og der findes flere ting, du kan gøre, for at få lyd ud af den igen.

Tobias Enné, talsmand for kampagnenMere radio’, som Slots- og Kulturstyrelsen står bag, giver her en guide til, hvad dem med en tavs radio skal gøre, når det nye DAB+-format erstatter det nuværende sendesignal den 1. oktober 2017:

  1. 1

    Kan din radio modtage DAB+-signalet? Står der DAB+ på din radio, eller er produceret og solgt de seneste fem år, er du klar til DAB+. Står der ikke DAB+, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du teste, om den virker, med ”P4-tricket”: Se om du kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio? Kan du det, er du klar til formatskiftet. Årsagen er, at DR's P4-distrikter indtil i morgen er de eneste, der blev sendt i DAB+-formatet, og kan din radio modtage dem, er den derfor klar til de nye tider.

  2. 2

    Det kan du gøre, hvis du ikke har en DAB+-radio Der er flere andre steder, du kan høre digital radio alligevel. Det kan være på din computer via nettet, på din smartphone eller tablet og på nogle tv, kan man også høre digital radio. Du kan selvfølgelig også vælge at anskaffe dig en ny DAB+-radio.

  3. 3

    Det skal du gøre, hvis du har en DAB+-radio Selvom du har en DAB+-radio, ryger indstillingerne ved overgangen til det nye format. Du er nødt til at genindstille din DAB-radio ved at trykke på autotune/scan-knappen (den kan også hedde andre ting) i 5-7 sekunder. Radioen går herefter i gang med at scanne sendenettet og genindstiller så sig selv med de nye informationer.

Det forventes, at der vil være et sted mellem 200.000 og 400.000 ældre radioer, der er købt før 2012, som ikke længere kan bruges i morgen.

Der er ikke aftalt et bestemt skæringstidspunkt for overgangen. Man kan derfor opleve, at de forskellige radiokanaler overgår til det nye DAB+-format på forskellige tidspunkter søndag.

DR gør det allerede kort tid efter midnat – i den første halve time efter klokken 24.

Det er Folketinget, der har besluttet, at der fra 1. oktober 2017 skal sendes radio i DAB+-format. Det nye format betyder blandt andet, at der bliver plads til flere landsdækkende kommercielle radiokanaler og flere regionale radiostationer.

Omkring en tredjedel af radiolytning i Danmark foregår i dag digitalt med DAB, mens omkring to tredjedele er FM-lytning - FM bliver ikke berørt af ændringerne.