Hallo! Dårlig hørelse? Så skal du måske droppe cigaretterne

Rygere har en forhøjet risiko for nedsat hørelse, viser nyt japansk studie.

Rygning kan ramme de celler, der opfanger lyd i det indre øre, viser nyt japansk studie. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Det går udover dine lunger, dit hjerte og dine smagsløg, og det øger risikoen for kræftsygdomme.

Det er næppe nogen hemmelighed, at det har en lang række skadevirkninger at ryge – og nu har japanske forskere fundet én til.

Et nyt studie blandt 50.000 personer viser, at rygere har en forhøjet risiko for at få nedsat hørelsen. Og jo mere du ryger, jo dårligere bliver hørelsen.

- Det er en god undersøgelse, der ved at følge personerne i op til otte år med helbredsundersøgelser og høremålinger påviser, at rygere udvikler større høretab, og at høretabet bliver større, jo mere man ryger, forklarer Michael Gaihede, der er overlæge ved Ørenæse-hals-afdelingen på Aalborg Universitetshospital, til P1 Morgen.

Åreforkalkning går i ørerne

Det skyldes, at røgen fra cigaretterne giver åreforkalkning – og det kan også gå ud over ørerne.

- Rygningen medfører generelt åreforkalkning i kroppen, og de celler, der opfanger lyd i det indre øre, er meget følsomme over for for eksempel nedsat blodforsyning og iltmangel – derfor kan de let gå hen og dø, hvis blodforsyningen nedsættes.

- Sker det, så bliver hørelsen dårligere, siger Michael Gaihede.

Rygerne har 60 procent større risiko for at udvikle højfrekvent hørenedsættelse sammenlignet med ikke-rygere, lyder en af konklusionerne i studiet, der er publiceret i det akademiske tidsskrift ”Nicotine & Tobacco Research”.

Den gode hørelse kommer ikke tilbage

Og har man først skadet hørelsen, så kan man ikke genvinde den ved at kvitte cigaretterne. For hårcellerne, der opfanger lyd i det indre øre, kan ikke gendannes, hvis de først er røget væk, forklarer Michael Gaihede.

- Men det høretab, der er i forbindelse med rygningen, stopper med at udvikle sig i det øjeblik, man holder op med at ryge.

Ifølge forskerne bag studiet skal der dog mere forskning til for at påvise en kausal sammenhæng mellem rygning og høretab. Og studiet er altså ikke et direkte bevis, understreger Michael Gaihede.

- For at få det, så skal man ind og måle i det indre øre, og det kan vi ikke i dag, siger han.