Hvad ved Facebook om mig? Find ud af det her

Download dit liv fra Facebook. Mit fyldte 1,5 gigabyte. Lige til at sælge for Facebook.

Et ubesvaret opkald fra mor, to udgående opkald til en kammerat. To sms'er til din kæreste. En sms tilbage fra din kæreste.

Det er nogle af de oplysninger, Facebook kan have på dig, hvis du har brugt Facebook Messenger eller Facebook Lite som app på din Android-telefon.

Men det er ikke kun Android-brugere, der har tusindvis af oplysninger liggende hos mediegiganten.

Hver dag deler vi andre også oplysninger med Facebook. Og det er en god forretning, for virksomheder vil betale dyrt for at målrette deres reklamer til bestemte målgrupper ved hjælp af de data.

Det er oplysninger, som andre virksomheder kan bruge til at sætte annoncer op, så de rammer lige præcis de brugere, som de mener kunne være interessede i deres produkt - og det var præcis den slags data, som analyseselskabet Cambrigde Analytica fik fingre i op til præsidentvalget i USA i 2016.

Og det er ikke så få oplysninger, vi får delt med Facebook i løbet af årene.

1,5 gigabyte data

Jeg har selv været på Facebook siden 2008, hvor jeg har givet virksomheden oplysninger om alt fra min fødselsdato, min bopæl og mine interesser.

Jeg har haft tusindvis af samtaler med venner, familie og ekskærester på Messenger. Jeg har lagt billeder op fra min tid som student, fra festivaler, fra ferier og hjemme fra min lejlighed.

Til sammen er det data, der fylder mere end 1,5 gigabyte, når jeg henter dem ned som en zip-fil, der kan give et overblik over, hvad jeg egentlig har delt i løbet af mine 10 år som Facebookbruger.

Jeg har sådan set sat mig ind i Facebooks indstillinger for privatliv og sikkerhed. Alligevel bliver jeg forbløffet over, hvor omfangsrigt et arkiv over mit liv, der ligger på Facebook. Det er et arkiv af oplysninger, som er til salg for højestbydende.

I filen kan jeg se alle de sider, jeg har valgt at synes godt om, og jeg kan se, hvilke eksterne apps jeg har givet tilladelse til at hente oplysninger om mig. En anden af filerne giver mig en lang liste med telefonnumre på de mennesker, jeg har kodet ind i min telefonbog på min telefon.

Alle de beskeder, jeg har sendt over Messenger, ligger samlet i en mappe med undermapper. I dem ligger der så alle de videoer, billeder, gifs, filer, lyd og klistermærker, jeg har sendt til mere eller mindre bekendte.

Mappen indeholder også 1500 html-filer med beskeder, jeg har sendt eller modtaget på Facebook i løbet af de sidste 10 år i gruppesamtaler eller med en enkelt anden person.

1500 filer, der er navngivet fra 1-1500, udgør de samtaler, jeg har haft med andre mennesker på Facebook. (Foto: © Anna Sol Jørgensen Web og Mobil)

Søgeord dannet på baggrund af likes

I den overordnede mappe ligger der en fil, der hedder 'ads.htm'. Det er en fil, der indeholder en lang liste af ord som 'Current events', 'Geneva', 'Lebanon', 'Non governmental organizations', 'Spinning' og 'Cycling'.

Det er ikke sider, jeg har liket, men det er ord, som Facebook har knyttet på mig og min profil, så annoncører kan sende reklamer i min retning.

Det er potentielle interesser, Facebook har regnet sig frem til, fordi jeg har lagt billeder op fra Geneve og fra Beirut. Jeg har liket en lang række nødhjælpsorganisationer for at få oplysninger, jeg kan bruge i mit arbejde som nyhedsjournalist, og spinning har med al sandsynlighed sneget sig ind, fordi jeg har en forkærlighed for vintage cykler og derfor har liket opslag af billeder med den slags.

Facebook beskriver selv ordene som 'en liste af emner, som kan blive målrettet dig på baggrund af dine likes, interesser og andre data, du har puttet i din tidslinje'.

Sådan ser en 1,5 gigabyte stor zipfil fyldt med personlige oplysninger om mig ud, inden den bliver åbnet. (Foto: © Anna Sol Jørgensen Web og Mobil)

Og det er altså i de her filer, at Android-brugere til deres store overraskelse har opdaget, at Facebook også har haft oplysninger om, hvem de har ringet og skrevet til. Ikke fra Messenger eller på Facebook, men fra deres telefon.

Find din egen mappe

Facebook suger altså tonsvis af data om dig og dine venner til sig for at kunne sælge dine likes til annoncører.

Men du kan også selv se størstedelen af de data, Facebook har på dig - og så er det, du får en stor fil fyldt med de oplysninger, som du måske med hovedet under armen har givet videre til mediegiganten.

Filen finder du ved at logge på Facebook fra en browser. I det øverste højre hjørne af skærmbilledet er der en lille pil. Hvis du klikker på den, kan du vælge punktet 'Indstillinger' eller 'Settings'.

Den menu leder dig direkte ind på den side, hvor du kan lave filen. I bunden af siden finder du et blåt link, der hedder 'Download a copy of your Facebook data'.

Når du klikker på det link, skal du angive din adgangskode, og så går der noget tid, mens Facebook danner filen.

Når arbejdet er færdigt får du en notifikation og kan downloade mappen over oplysninger, du har delt med Facebook og Facebooks kunder.

På denne side kan du læse, hvilke data du kan få ud af Facebook - og hvad de forskellige oplysninger dækker over.