Impulsiv eller eftertænksom: Se hvordan I er i din landsdel

Københavnere kan ikke styre sig, og Sønderjyder følger ikke ordrer. Forskere, der vil kortlægge danskernes adfærd, er klar med de første observationer.

Hvis du er nordjyde, så har du en god hukommelse.

Kommer du fra Sjælland? Så skal du arbejde lidt med at kontrollere dine impulser.

Og hvis du er sønderjyde, bør du koncentrere dig om at lave én ting ad gangen, for du har lidt svært ved at gå fra den ene opgave til den anden.

Det er nogle af de første observationer, som en gruppe forskere fra Aarhus Universitet er kommet med i et stort projekt, der skal kortlægge danskernes hjerner.

- Selvom Danmark er et relativt homogent land, så er der regionale forskellige i kultur, holdninger og måske også i vores evner, siger Jacob Sherson, der er professor ved Aarhus Universitet.

Giv dine data til forskerne

Jacob Sherson er leder af forskningsprojektet Science at Home, som ved at udgive små spil som alle os "normale" mennesker kan prøve, indsamler en masse data, der kan gøre ham klogere på, hvordan vi mennesker egentlig tænker.

I spillet "Skill Lab: Science Detective" bliver spillerne udfordret på nogle deres helt basale hjernefunktioner, og de valg, du tager, bliver til data, som bruges til forskning.

Og jo flere der spiller, jo klogere bliver de på menneskehjernen.

Allerede nu er der tusinder af danskere, som har hentet og gennemført spillet. Derfor kan Jacob Sherson og hans forskerhold så småt begynde at se nogle forskelle mellem regionerne.

Arbejdspladser som forklaring

Ifølge Jacob Sherson er der flere grunde til forskellene, og der kan være mange forklaringer.

- Det kan for eksempel være sammensætningen af arbejdspladser og historiske årsager, siger Jacob Sherson.

Men ved at kortlægge måden, som vores hjerner arbejder på, går de aarhusianske forskere skridtet videre og ser på, om der også kan være dybereliggende grunde, siger Sherson.

- Lige nu er der mange af de samme evner, der går igen som styrker og svagheder, men i forskellige kombinationer, siger Jacob Sherson.

For forskernes data dækker stadig kun et lille udsnit af befolkningen. Derfor vil Sherson gerne have hjælp fra langt flere, som vil donere deres data gennem computerspil og informationer om, hvor de geografisk befinder sig i landet.

- Der skal bruges mere data for at kunne drage stærke konklusioner, siger Jacob Sherson.

Spil og kend dig selv

Det er heller ikke kun forskerne, der bliver klogere. Du lærer også dig selv bedre at kende, hvis du gennemfører spillet.

Det består af seks mini-spil. Og hvis du gennemfører det hele, får du en oversigt over din præstation, og du kan se, hvor du har dine styrker og svagheder.

Om du for eksempel husker som en nordjyde, eller er impulsiv som en sjællænder.

Facebook
Twitter