Ishav flækkede måske Plutos måne

Et oldgammelt hav under overfladen på månen Charon, kan måske forklare mystiske sprækker.

Plutos største måne Charon var engang varm nok til at skjule et flydende hav. Men da det frøs, sprak månen næsten på midten.

NASA's planetforskere bliver ved at analysere de tusinder af billeder, som New Horizons sonden har sendt hjem fra Pluto, som den passerede i sommeren 2015.

På nogle af billederne er det tydeligt, at Plutos største måne Charon, engang næsten sprækkede på midten. Hele månens ækvatorial-region er nemlig dækket af dybe sprækker.

Den foreløbige forklaring på sprækkerne er, at månen engang har skjult et enormt hav under overfladen, der på et tidspunkt for længe siden frøs og udvidede sig. En udvidelsen, der fik månens overflade til at strække sig, for til sidst at sprække på katastrofal vis.

Charons ydre lag består primært af vandis, som i dens unge dage blev holdt varmt af radioaktivt henfald og varme fra månens indre.

Forskerne mener, at Charon muligvis var varm nok til at vandisen kunne smelte dybt nede og skabe et underjordisk ocean.

Men i takt med månens afkøling, frøs og udvidede havet sig, og løftede overfladen, så de enorme kløfter billederne i dag viser, blev skabt.

På billedet her ses Serenity Chasma-kløften, der er en del af bæltet af kløfter og sprækker, der strækker sig over meget af månens ækvator.

Kløfterne strækker sig over et område, der er over 1800 kilometer lang, og som nogle steder er næsten otte kilometer dybt.

Farverne indikerer højdeforskellen mellem sprækkernes kanter og resten af overfladen.

Nogle af sprækkerne i Charons Serenity Chasma-system, er næsten otte kilomter dybe. (© NASA/JHUAPL/SWRI)