Islandsk kæmpevulkan vågnet: 'Kan blive meget større og voldsommere end i 2010'

Vulkanen Katla har været i udbrud minimum en gang per århundrede. Sidste gang var i oktober 1918.

(ARKIV) Sådan så nabovulkanen Eyjafjallajökull ud, da der stadig var gang i den i 2010 - en måned efter, at den først gik i udbrud. Forskere ser nu tegn på, at meget mere eksplosive Katla nærmer sig et udbrud. (Foto: Ingolfur Juliusson © Scanpix)

Det kan både blive varmt, vådt og overskyet, når den islandske vulkan Katla går i udbrud igen. Det er 100 år siden sidst, men de sidste par år har der været flere tegn på, at det snart sker igen. Og nu siver endnu et tegn ud af Katla.

Islandske og britiske forskere har således opdaget, at den store vulkan lige nu udleder over 20.000 ton CO2 om dagen. Det tyder på, at Katla er vågnet, fortæller lektor på Københavns Universitet Paul Martin Holm, der er vulkanekspert.

- Der siver rigtig meget gas ud, og det betyder, at der ligger et lag magma under vulkanen, der er steget så højt op, at det er begyndt at afgive sin CO2. Når magmaen er længere nede i jorden, er denne CO2 opløst i magmaen.

Historisk set har Katla været i udbrud minimum en gang per hundrede år - og gerne oftere. Det korteste mellemrum mellem udbrud er 13 år, og det længste mellemrum er det, vi netop nu ser. Sidste udbrud var i oktober 1918.

Og det faktum - sammen med aktiviteten - tyder ifølge Paul Martin Holm på, at der godt kunne være et udbrud på vej.

- Men det er svært at sige hvornår. Den har rørt på sig flere gange. Sker det om en måned? Om flere år? Det kunne i princippet ske i morgen, selvom jeg stærkt tvivler på det, siger han.

Når magmaen baner sig vej mod overfladen, kommer der meget små jordskælv, når magmaen flækker og bryder igennem klipper på sin vej mod overfladen. Det plejer at betyde, at det er lige op over, siger han, og det er endnu ikke registreret.

Lige ved siden af Eyjafjallajökull - men meget større

Når Katla før eller siden går i udbrud, er der stor sandsynlighed for, at det bliver større og værre, end da Eyjafjallajökull lammede flytrafikken i hele Nordeuropa i 2011. Det er nemlig en af Islands farligere vulkaner - de andre kan ifølge Paul Martin Holm næsten se små og søde ud til sammenligning.

- Der ligger meget mere is oven på Katla - hele 600 meter is. Og ved et udbrud vil magmaen smelte isen, der bliver til vand som i møde med den varme magma vil eksplodere voldsomt. Det vil sprede partikler rundt i området, for eksempel aske, der kan drive langt. Det kan blive meget voldsommere end i 2010.

Der er risiko for en lignende effekt som ved Eyjafjallajökul i 2010, hvor asken drev rundt længe. Blot meget voldsommere.

- Meget store udbrud kan afskærme solens indstråling på jorden, og det kan også have en konkret klimaeffekt. Ved et vulkanudbrud i Filippinerne i 1991 medvirkede det store udbrud, at temperaturen faldt en halv grad gennem flere år på grund af varmepartiklerne, der ender i atmosfæren.

- Jeg siger ikke, det er lige så stort. Men det er en mulighed.

Men også lokalt kan der komme store problemer. I byen Vík i den sydlige del af Island har man bygget diger for at sikre sig for de voldsomme mængder vand, et udbrud også vil medføre.

- Hvis så meget is oven på en vulkan smelter, kommer der så meget vand, at der kommer flodbølger og hele kystområdet bliver oversvømmet, fortæller Paul Martin Holm.

- Så der er ingen tvivl om, at der er skærpet opmærksomhed omkring Katla. Det er en meget farlig vulkan, der nu viser tegn på aktivitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk