Kinesisk webgigant bliver 970.000.000.000 kroner værd

Senere i dag vil kinesiske Alibaba få debut på børsen i New York - og den Amazon-agtige virksomhed ser ud til at blive en formue værd.

Kinesiske Alibaba har en finger med i spillet i op mod 80 procent af al ehandel i Kina. (Foto: REUTERS/China Daily/Files)

Danskere, der følger grundigt med i tech-nyheder eller nyt fra de finansielle markeder, har måske hørt om dem.

Men for mange andre vil kinesiske Alibaba være fuldstændig ukendt - i hvert fald indtil senere i dag, når selskabet fra i eftermiddag bliver børsnoteret i New York, hvor introduktionsprisen bliver 68 dollars - eller lige over 390 kroner for en aktie.

Børsnoteringen har været undervejs længe og har fået ganske pæn opmærksomhed, især fordi den kinesiske virksomhed fortsat vil være baseret i Hangzhou i Kina - og fordi Alibaba ventes at blive en af de største børsnoteringer nogensinde.

En startpris på 390 kroner per aktie vil betyde, at Alibabas samlede markedsværdi er næsten 168 mia. dollars - svarende til svimlende 970 milliarder kroner. Det er mere end selskaber som LinkedIn, Twitter og eBay - tilsammen.

Velvoksent marked i Kina

Den svimlende sum for en, på vore breddegrader, forholdsvis ukendt virksomhed understreger det kinesiske markeds efterhånden velvoksne størrelse - for det er nemlig fortrinvist her, at Alibaba slår sine folder. Selskabet beskrives som ofte som en mellemting mellem eBay og Amazon, og det primære produkt er markedspladser, betalingsløsninger og cloud-tjenester og forskellige business-to-business-tilbud.

En af Alibabas mere kendte tjenester er Kinas svar på Twitter Sina Weibo. Alibaba vurderes i alt at lægge tjenester til 80 procent af al handel på nettet i Kina, og har planer om at rykke ind i det tilsvarende folkerige Indien. Selskabet annoncerede i sidste uge en kraftig offensiv i USA og Europa efter børsnoteringen.

I modsætning til eksempelvis Twitter, der ved børsnoteringen aldrig havde tjent en krone, er Alibaba allerede en fuldfed forretning med en omsætning, der sidste år ramte 7,5 mia. dollars. Trods selskabets størrelse er det dog i stærk vækst, og i andet kvartal steg omsætningen 46 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Alibaba omsatte i andet kvartal 2014 for 2,54 mia. dollars. Af disse var 1,99 mia. dollars overskud.

Stiftet af en skolelærer

Selskabet blev stiftet helt tilbage i 1999 af den kinesiske skolelærer Jack Ma, der står til at blive Kinas rigeste mand med en aktieandel, der er mindst 76 milliarder kroner værd.

Men også Yahoo og japanske Softbank kan glæde sig over børsnoteringen. Men Softbank har erklæret, at selskabet vil beholde sin andel af Alibaba, sælger Yahoo lidt fra. Yahoo ejer frem til børsnoteringen 22,6 procent af Alibaba.