15 forskere i en ørken skal redde verden i ny dansk dokumentar

Filmen ’Solutions’ har premiere på CPH:DOX i dag og forsøger at løse problemer som klimakrisen og økonomisk ulighed.

'Solutions' har premiere her til aften på filmfestivalen, CPH:DOX. Pressefoto: Solutions

- Det 21. århundrede bliver enten det bedste eller det værste århundrede i historien.

Sådan lyder åbningsreplikken i dokumentarfilmen ’Solutions’, som i dag har premiere på filmfestivalen CPH:DOX.

Replikken kommer fra en de af 15 forskere, som i filmen er samlet på et forskningscenter i en amerikansk ørken for sammen at finde frem til mulige løsninger på nogle af de største udfordringer, vi mennesker står overfor i dag.

Forskerne er hver især førende indenfor vidt forskellige felter.

Der er økonomer, fysikere, historikere og eksperter i kunstig intelligens for bare at nævne nogle stykker.

I løbet af ti dage forsøger de at kombinere deres faglige perspektiver og finde fælles løsninger på nogle af de problemer, som kan virke umulige at tackle.

Global opvarmning, økonomisk ulighed og misinformation på sociale medier er alle på den ambitiøse liste over emner, som skal angribes i ørken-eksperimentet.

En af de 15 forskere er den danske fysikprofessor fra SDU Steen Rasmussen.

Det var hans idé at samle forskerne for at skabe et samarbejde på tværs af faglige grupper, og det er den eneste måde, vi kan løse vores fælles problemer på, mener han.

- Hvis ikke vi samarbejder, går vi glip af den eneste mulighed, vi reelt har for at tackle store, globale problemer som global opvarmning eller misinformation på de sociale medier. Vi er nødt til at samles om erfaringer og viden fra forskellige felter for at finde de bedste løsninger, siger han.

’Vi har mange flere løsninger, end vi går og tror’

De problemstillinger, som forskerne bider skeer med i ’Solutions’, er nogle af dem, hvor selve omfanget ofte kan være både demotiverende og uoverskueligt.

Hvad søren stiller vi overhovedet op med klimakrisen? Og hvor starter vi, hvis vi skal ændre på den måde, falske informationer cirkulerer på de sociale medier?

Det er ikke ligefrem problemer, som har en ”one-size-fits-all” løsning liggende lige rundt om hjørnet.

Men vi har flere kort på hånden, end vi måske går og tror, fortæller Steen Rasmussen.

- Vi forskere har hver især haft gode løsninger på små dele af problemerne i mange år. Men ved at lære af hinanden kan vi i langt højere grad komme frem til løsninger, som virkelig kan gøre en forskel. Løsninger, som vil være svære at ignorere, siger han og fortsætter:

- Jeg er blevet meget klogere på, hvordan vi i fællesskab kan gribe problemerne an. Det har fundamentalt ændret min opfattelse af verden at høre de andre forskeres perspektiver og side af sagen.

Et af de problemer, som forskerne forsøger at løse, er den globale opvarmning. Det handler blandt andet om kollektivt at stoppe den store udledning af CO2, samt at rydde op efter os selv med 'Carbon Capture', siger de. Pressefoto: Solutions

Filmens instruktør er danske Pernille Rose Grønkjær, som i en årrække har fulgt Steen Rasmussen og de andre forskere i deres kamp for at finde løsninger.

Som instruktør har filmen givet hende noget af det mest intense materiale, hun nogensinde har arbejdet med.

Hun har været ”komplet bombet” af indtryk og ny viden, men som privatperson har det også givet hende en tro på, at vi godt kan tillade os at være optimistiske, fortæller hun.

- Jeg har fundet meget mere ro i forhold til nogle af de store problemstillinger, som kan være næsten umulige at rumme. Vi har nogle fagfolk, som sidder med mange års viden og konstruktive løsninger, og hvis vi står sammen om at løse problemerne, behøver fremtiden ikke at se så dyster ud, siger hun.

En opfordring til mere samarbejde

I filmen samarbejder de 15 forskere tæt ti dage i træk, hvor meninger, synspunkter og faglige pointer fyger om ørerne på dem.

Det er en ganske intens oplevelse, men ikke desto mindre noget, som kan bruges ude i virkeligheden også, mener Pernille Rose Grønkjær.

- Filmen er helt klart en opfordring til, at forskere verden over skal bryde ud af deres ’siloer’ og samarbejde mere på tværs af fag. Jeg tror på, at det hjælper meget mere, hvis de faglige opråb kommer med én samlet stemme, siger instruktøren.

Det kræver samarbejde og samtale - både blandt forskere og 'almindelige mennesker', hvis vi skal kunne sørge for at naturen, planeten og menneskeheden kan trives i fremtiden, mener Steen Rasmussen og de andre forskere. Pressefoto: Solutions

Den holdning deler Steen Rasmussen, som i mange år har forsøgt at starte flere tværfaglige projekter.

- Det er vanskeligt at arbejde sammen og sparre på tværs af faglighed. Vi har nogle regler og strukturer i forskningens verden, hvor en fysiker er en fysiker, og en økonom er en økonom. Det er en fejl i mine øjne, for vi kan virkelig rykke på tingene, hvis vi bruger hinanden, siger han.

Det er ikke kun forskere, som kan få meget ud af at samarbejde og sparre med hinanden.

Helt almindelige samtaler mellem helt almindelige mennesker er også en stor del af løsningen på mange af tidens store udfordringer, mener Steen Rasmussen.

- Vi har glemt traditionen med at tale om tingene både privat og ude i offentligheden. Ligesom vi for eksempel gjorde i slutningen af 1800-tallet, hvor vi havde samtalesaloner i byerne, og hvor vi samledes i forsamlingshusene på landet. Det kræver i høj grad samtale og samarbejde mellem privatpersoner, hvis vi skal finde på de løsninger, som rent faktisk kan virke og skabe grobund for en fair og fantastisk verden i fremtiden, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk