150 millioner år gammel fisk afslører skarp overlevelsesstrategi

Forskere har fundet et ældgammelt fiske-fossil med sylespidse tænder, som den brugte til at bide stykker af sit bytte.

Hvis de andre fisk har knusetænder, kan det være en fordel at udvikle spidse tænder. Det er derfor ikke unaturligt, at en fiskeart udvikler strategier, der er anderledes fra den gruppe, den jager med. (© M. Ebert and T. Nohl)

Forskere fra James Cook University i Australien har undersøgt et 150 millioner år gammelt fossil fra den uddøde fiskeorden 'Pycnodontiformes'.

Fisken, der har fået navnet Piranhamesodon pinnatomus, er særlig, og årsagen skal findes i dens mund. Den har nemlig spidse og skarpe tænder ligesom en piratfisk.

Fisk fra ordenen Pycnodontiformes har almindeligvis runde tænder, der kan knuse et bytte.

Fossilet, der netop er blevet undersøgt, er en del af en samling af fund fra Sydtyskland, der tilhører Jura-museet i Eichstätt.

- Det er det tidligste fund af en fisk, der har udviklet denne strategi, hvor den kan bide stykker af byttet i stedet for at sluge eller knuse det, som mange andre fisk gør, siger Henrik Carl, der er fiskespecialist ved Statens Naturhistorisk Museum, Københavns Universitet.

Og fundet af den bidende fisk fra juratiden er den ældste af sin slags.

- Det er den første fisk med spidse tænder, vi kender fra denne periode. Det er jo altid sjovt, når man finder den ældste fisk af sin type, siger han.

Juratiden ligger mellem 206-142 millioner år tilbage i tiden.

Haps, der røg et stykke

Forskerne bag undersøgelsen af fisken mener, at denne gren af slægten har brugt sine tænder til at snuppe en bid af andre fisk.

I de kalksten, hvor den 150 millioner år gamle fisk er fundet, har forskerne nemlig opdaget andre fisk, der har fået bidt små stykker af deres finner.

Henrik Carl forklarer, at det bl.a. er piratfisk og nogle hajer, der bider stykker af et bytte. De fleste rovfisk sluger deres bytte helt.

- Men det betyder ikke, at fisken er i familie med piratfisk, selvom den havde spidse tænder, siger han.

Slås med en på sin egen størrelse

Fisk kan udvikle forskellige strategier for at overleve.

- Det er ikke unaturligt, at fisk udvikler sig forskelligt indenfor en gruppe. Hvis alle andre arter i en gruppe kæmper om føderessourcer med deres knusetænder, så giver det god mening, at nogen gør noget andet for at få føde. Som for eksempel at udvikle skarpe tænder, siger Henrik Carl.

På den måde kunne fisken også gå efter bytte på sin egen størrelse eller større.

- Hvis der har været andre fisk, som det ikke har været muligt at sluge hele, så er det smart med skarpe tænder, så der kan spises et stykke af byttet. Fisken kan udnytte flere føderessourcer, hvis den bare kan bide et stykke af, afslutter han.

Undersøgelsen er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk