17 procent af verdens mad ryger i skraldespanden: Her er fire råd til at undgå madspild

Ny FN-rapport viser, at det meste madspild sker hjemme hos forbrugeren.

Mad, der ikke bliver spist, er årsag til 8-10 procent af de drivhusgasser, der udledes på verdensplan. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Rettelse den 5. marts 2021: Flere tal er blevet specificeret i artiklen efter udgivelse. DR beklager fejlen.

Du står og kigger ind i køleskabet, hvor der er rester af spaghetti og kødsovs på aftenens menu.

Men du har virkelig lyst til en stor burger i dag, så du smider resterne ud og bestiller take-away.

Hver gang vi smider mad ud - om det er rester fra aftensmaden, et par tørre stykker rugbrød eller en runken tomat, er det madspild.

Og det er et stort problem.

En ny rapport fra FN viser nemlig, at 17 procent af al mad, der er færdigproduceret og klar til at blive spist, ryger i skraldespanden.

Det estimerer forskerne, svarer til, at der blev smidt 931 millioner tons mad ud på verdensplan i 2019, hvor tallene er fra.

- Når man hører, at 17 procent af verdens mad bliver smidt ud, kan man nemt tro, at det er restauranter og butikker, der er skyld i det. Men det sker hos forbrugeren. Hele 11 af de 17 procent kommer fra husholdninger, hvilket er meget tankevækkende, siger Michael René.

Han er lektor i Fødevarevidenskab ved Københavns Professionshøjskole og ambassadør for bevægelsen ‘Stop spild af mad’.

Din mad er grovæder af ressourcer

Før et produkt lander på dit køkkenbord, har det gennemgået en længere proces, hvor alle led kræver ressourcer som strøm, vand, foder og landbrugsjord.

Og det kan påvirke klimaet.

Rapporten viser, at 8-10 procent af udledningen af drivhusgasser skyldes mad, der ikke er blevet spist. - Hver gang mad smides ud, smider du også energi ud, siger Michael René.

Dine madvarer skal nemlig dyrkes, behandles, produceres, pakkes i emballage, leveres til butikker, købes af dig, fragtes hjem til dig og tilberedes.

- Det koster meget energi, hvis du alligevel ender med at smide det hele eller dele af produktet ud. Så er det spild af de mange ressourcer, siger Michael René.

Vi ønsker egentlig ikke at spilde mad

Selvom store dele af madspildet i verden sker hjemme hos forbrugeren, så mener Jessica Aschemann-Witzel ikke, at vi bare er ligeglade med madspild.

Hun er professor i forbrugeradfærd ved MAPP centret på Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet forsker i madspild.

- Jeg tror ikke, at forbrugerne ønsker at spilde mad. Flere undersøgelser viser, at forbrugerne helst undgår det. Mange forbrugere mener ikke, at det er okay at have meget madspild, siger hun og fortsætter:

- Men mad har mange forskellige formål i det daglige liv, der kan resultere i, at mad bliver spildt.

Det kan være, når du får gæster til middag. Her køber du rigeligt mad, så der ikke mangler noget.

Hvis du ønsker en sundere livsstil, kan der også komme flere grøntsager eller frugter i indkøbskurven, som du måske ikke får spist alligevel.

- Der er mange formål tilknyttet mad, og derfor er der mange grunde til, at man kommer til at smide mad ud - selvom man egentlig godt ved, at det er spild af ressourcer. Det handler derfor om at blive opmærksom på sine egne vaner og forsøge at ændre dem, siger hun.