Tegner og filminstruktør Anders Morgenthaler er på en mission. Han vil gerne overlevere en pæn og ordentlig klode til sine børn.
Derfor har han besluttet, at han vil gøre en forskel for klimaet, dér hvor han kan.
Han har besluttet ikke at rejse på ferie med fly, men har købt en el-bil, som han og familien kan køre miljøvenligt rundt i i Europa.
Og så er han begyndt at kigge på sit tøjforbrug.
- Den største udfordring er, hvis man gerne vil være lidt smart og det samtidig også gerne må være bæredygtigt og økoagtigt, siger han i P1programmet Klimatestamentet.
Her har han sat sig for at undersøge, om hans egne valg også er de rigtige valg, om de reelt gør en forskel for miljøet, klimaet og dermed de næste generationer eller om det mest bare er godt for hans egen samvittighed.
For han synes faktisk ikke, det er kedeligt at være klimavenlig.
- Det hele handler normalt om afsavn, om at det er røvsygt at være klimavenlig. Min påstand er, at det er det ikke. Fordi når jeg køber tøj, der er økologisk, så føles det bedre. Jeg får det bedre, fortæller han.
Flere tusinde liter vand pr. kilo bomuld
Når vi ser på vores tøjforbrug, så er der noget at komme efter, hvis man vil gavne miljøet.
ECAP, et EU-projekt, der skal kortlægge europæernes tøjforbrug og gøre det mere miljøvenligt, kunne i sin rapport fra december fortælle, at vi europæere købte 6,4 millioner tons tøj i 2015.
Den mængde tøj udledte 195 millioner tons CO2 i 2015, hvilket er 17 gange så meget, som alle biler i Danmark udledte samme år.
Især produktionen af bomuld tærer på ressourcerne. Alene vandforbruget til at producere et kilo bomuld - hvilket rundt regnet svarer til en voksen persons T-shirt og jeans - ligger på mellem 10.000 og 20.000 liter vand alt efter hvor i verden det er produceret.
- Køber man økologisk produceret bomuld eller genanvendt polyester, kan man nedbringe CO2-aftrykket med 46 procent, fortæller Anders Morgenthaler.
Derfor har han besluttet, at alt det tøj, han køber, skal være økologisk og GOTS-certificeret (global organic textile standard).
- Jeg kan godt lide at købe tøj, så jeg er måske en atypisk mand. Så jeg har kigget på, hvad det er for mærker, jeg kan købe, hvor jeg samtidig kan føle mig moderigtig og med på beatet. Og jeg har fundet nogle mærker, der både er økologiske og GOTS-certificerede, men som ser skide godt ud.
24 timers reglen
En af måderne vi kan nedbringe vores tøjs klimaaftryk på er ved at købe mindre og bruge vores tøj i længere tid.
Derfor er det også vigtigt, at vi kigger lidt på vores shoppingvaner.
Anders Morgenthaler har for sit eget vedkommende lavet en regel, når han handler på nettet: 24 timers reglen.
- Man køber jo ting af mange grunde, fordi man er ked af det, i dårligt humør eller keder sig. Derfor har jeg lavet den aftale, at når jeg har fyldt kurven med gode tilbud, så skal jeg lukke min browser ned i 24 timer, inden jeg må gennemføre købet.
Ifølge ham ender han med at droppe 80 procent af sine køb på den måde.