Antarktis sætter varmerekord: 'Det overrasker mig ikke'

18,3 grader lyder rekorden på. Det skyldes først og fremmest vejrforhold, forklarer forsker.

Den argentinske forskningsstation Esperanza, hvor rekordtemperaturen er målt. Basen huser omkring 50 mennesker. (Foto: VANDERLEI ALMEIDA © Scanpix)

Antarktis er det koldeste kontinent på Jorden. Om vinteren kan temperaturen i indlandet nå helt ned under minus 90 grader.

Men kolde kontinenter kan også slå varmerekorder, og på den Antarktiske Halvø er der netop målt en ny, overbevisende rekord.

18,3 grader viste termometret ved polarforsknings-stationen Esperanza, som ligger på den nordlige del af halvøen - op mod tippen af Sydamerika.

Det skriver Argentinas meteorologiske institut, som driver stationen, på Twitter.

Den hidtidige temperaturrekord for det antarktiske fastland blev målt på selvsamme sted tilbage i 2015. Da lød den på 17,5 grader.

Varmerekorder er ikke usædvanlige

Den høje temperatur skyldes en kombination af naturlige variationer i vejret og de stigende gennemsnitstemperaturer, som forårsages af klimaforandringer.

Det fortæller klimaprofessor James Renwick fra det new zealandske universitet Victoria University of Wellington til The Guardian.

Men ifølge klimaforsker ved DMI, Ruth Mottram, skal man være påpasselig med at tilskrive den høje varme andet end vejrforhold.

- Vejret kan variere utrolig meget fra år til år i Antarktis, og det har været en rimelig varm sommer (sommeren i Antarktis varer fra november til marts, red) i år, så det overrasker mig ikke, at vi ser en varmerekord, siger hun.

Desuden ligger forskningsstationen Esperanza et sted, der gør måleudstyret særligt ‘udsat’ overfor varmerekorder.

Der er nemlig bjerge i området, og det betyder, at de varmere, nordlige vinde kan bevæge sig ned af bjergskråninger og ind over området.

- Vi ser det samme nogle steder i Grønland. For eksempel i Kangerlussuaq, hvor varme vinde fra bjergene kommer ned og varmer området pludseligt op, siger Ruth Mottram.

Gennemsnitstemperatur er steget med tre grader

Ifølge den internationale meteorologiske organisation, WMO, er den gennemsnitlige lufttemperatur over den Antarktiske Halvø steget med næsten tre grader over de sidste 50 år.

Det gør området til et af de steder, hvor temperaturen stiger hurtigst. Faktisk på niveau med Arktis, der regnes for at være en af klimaforandringernes hovedscener.

Men igen skal man være påpasselig med at koble temperaturstigningen i Antarktis’ halvø direkte til klimaforandringerne.

For der er flere ting på spil, forklarer Ruth Mottram.

Blandt andet er vejr- og klimaforholdene på Antarktis i høj grad påvirket af havstrømme. Luftarten ozon kan også spille en rolle.

Niveauet af ozon i atmosfæren kan nemlig ændre vindforholdene over Antarktis - og dermed temperaturen.

- Det er komplekst. Men det handler først og fremmest om at understrege, at der er mange faktorer, der spiller ind på forholdene i Antarktis, siger Ruth Mottram.

Thwaites-gletsjeren i det vestlige Antarktis er enorm. Gletsjeren indeholder nok vand til at få verdenshavene til at stige med mere end 60 centimeter, hvis den smeltede. (Foto: Nasa © Scanpix)

Isen smelter hurtigere og hurtigere

En anden udfordring i forhold til at vurdere klimaforandringernes indflydelse på det Antarktiske klima er, at vi mangler data.

Vi ved en hulens masse om, hvad der foregår nordpå - i Arktis - fordi her er opsat mange målestationer - og målingerne går langt tilbage i tid.

Men Antarktis er langt mere utilgængeligt, og derfor er det stadig relativt underbelyst i hvilket omfang de stigende, globale temperaturer påvirker kontinentet.

Men vi ved dog fra satellitmålinger, at Antarktis taber is.

I 2018 fandt et forskerhold ved hjælp af satellitmålinger ud af, at afsmeltningen af is fra Antarktis var tredoblet på fem år, og i 2019 viste en undersøgelse, at kontinentets is i dag smelter seks gange hurtigere end for 40 år siden.

- Det kom virkelig bag på mange, fordi der i mange år var videnskabelig konsensus om, at Antarktis ikke tabte is, siger Ruth Mottram.

Men Antarktis taber masser af is. Særligt den vestlige del.

Og stik mod hvad man skulle forvente, er det faktisk afsmeltningen af Antarktis, vi heroppe nordpå skal være mest opmærksomme på.

Det er nemlig primært den - og ikke afsmeltningen af for eksempel Grønlands indlandsis - der kommer til at påvirke vandstanden omkring Danmark.

- Derfor begynder vi også nu at kigge meget mere på Antarktis, siger Ruth Mottram.