Arktis smelter: Planter gemt i over 100.000 år dukker frem af isen

Temperaturen i Arktis er nu sandsynligvis højere end i de seneste 115.000 år, viser fundet af oldgamle planter.

Gletsjerne på Baffin Island i det nordøstlige Canada trækker sig tilbage og afslører landområder, der har været isdækkede i omkring 115.000 år. (© Simon Pendleton/UC Boulder/INSTAAR)

Temperaturen stiger støt i Arktis. Og i takt med at det bliver varmere, smelter isen, der i årtusinder har dækket øerne tæt på Nordpolen.

Nu har canadiske og amerikanske forskere dokumenteret, at planter, der har ligget gemt under iskappen på Baffin Island i over 100.000 år, nu igen er isfri.

Sammen med kolleger har Simon Pendleton, klimaforsker ved University of Colorado, Boulder, undersøgt fjorde og dale på den canadiske ø, den femte største i verden, som normalt har været dækket af is året rundt med kun relativt lille afmeltning om sommeren.

Men den globale opvarmning, som indtil videre går hårdest udover Arktis, har ændret på balancen. Og det har afsløret planter i form af mos og lav, som har været dækket af isen i årtusinder.

Sådan ser mosset ud når det dukker frem efter at have været gemt under isen i tusindvis af år. (© Gifford Miller/UC Boulder/INSTAAR)

Indsamler planter ved iskanten

Simon Pendleton og hans kolleger har indsamlet 48 prøver ved kanten af 30 forskellige iskapper og har ved hjælp af kulstofdatering og iskerneprøver fra Grønland placeret planternes alder i en varm periode mellem to istider - også kaldet den interglaciale periode.

- For 115.000 år siden er slutningen på den interglaciale periode. Før den nuværende situation var den primære faktor for temperaturændringer på Jorden variationer i insolationen på den nordlige halvkugle - altså indkommende stråling - som styres af vores afstand til Solen, siger Simon Pendelton.

Selvom det stadig diskuteres, præcist hvor meget Solen påvirker klimaet på Jorden, er langt de fleste forskere enige om, at Solen ikke kan forklare den nuværende og stigende opvarmning, som kan måles i fx Arktis.

Varmere end i 115.000 år

At disse oldgamle planter nu dukker frem af isen, viser ifølge Simon Pendleton, at det seneste århundredes opvarmning sandsynligvis er varmere end noget andet århundrede siden den periode for 115.000 år siden.

- Vores indsamlede prøver indikerer, at graden og hastigheden på den nurværende opvarmning kan være uden fortilfælde, også i forhold til den tidsskala vi arbejder med, siger han.

- Arktis opvarmes lige nu tre til fire gange hurtigere end resten af kloden, så det er naturligt, at gletsjere og iskapper reagerer hurtigere.

Fortsætter den nuværende opvarmning forventer forskerne, at Baffin Island er isfri indenfor de næste få århundreder.

Forskere ved University of Edmonton forsøger nu at vække nogle af de gamle mosser til live igen - noget de tidligere har haft held med ved mos gemt under isen i århundreder.