Banebrydende klimalov vedtaget: Californien trodser Trump

Guvernøren i Californien har underskrevet ny lov, som betyder, at 100 procent af statens strøm i 2045 skal komme fra CO2-neutrale energikilder.

Guvernør Brown underskriver Californiens nye banebrydende klimalov den 10 september. (Foto: Rich Pedroncelli © Scanpix)

Selvom præsident Trump sidste sommer trak USA ud af Paris-aftalen, hvor alle verdens lande har forpligtiget sig til at reducere deres klimagas-udledninger, så har Californiens guvernør Jerry Brown nu vedtaget en ambitiøs klimalov, der trodser præsidentens ønske.

- Man skal ikke undervurdere betydningen af dette tiltag. SB100 (Klimaloven red.) sender en besked til Californien og til verden om, at vi forpligtiger os til Paris-aftalen, sagde Guvernør Brown ved et pressemøde i går.

Dansk begejstring

Den nye klimalov SB100 betyder, at al strøm i staten Californien, som er verdens 5. største økonomi, skal produceres af 100 procent CO2-neutrale og vedvarende energikilder i år 2045.

Og blandt danske forskere vækker den nyhed glæde.

- Det er et enormt stærkt signal. Ikke kun fordi målet i sig selv er ambitiøst, men også fordi klima har lav prioritet på det nationale niveau i USA i øjeblikket, siger Karl Sperling, der er lektor på Aalborg Universitets forskningsgruppe for energiplanlægning.

- Californien vil helt sikkert inspirere andre stater til at følge samme spor, og derfor har den nye lov sandsynligvis også en stor symbolvirkning, fortsætter han og tilføjer, at loven er banebrydende i amerikansk sammenhæng.

Loven er glædelig for hele verden

Også Sperlings kollega Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning, er positiv.

- Loven er rigtig glædelig for hele verden. Og viser et USA, hvor frustrationen over Trump, der ignorerer klimaproblemerne, har skabt en stærk modbevægelse nedefra i samfundet.

- Så nu er det politisk legitimt at vedtage en af de mest ambitiøse klimalove i USA. Men det er også et resultat af, at prisen på vedvarende ren energi nu er faldet så meget, at man nu tør omlægge til den, siger han.

Californien i brand

Igennem det seneste år har Californien oplevet flere voldsomme naturbrande, som følge af ekstreme tørkeperioder. Den største brand i statens historie fandt sted i juli i år, hvor mere end 1800 km2 brændte - et areal svarende til Lolland og Bornholm tilsammen.

- Californien har oplevet voldsomme klimaproblemer som tørker og brande igennem flere år, og det har helt sikkert medvirket til, at man lokalt har ønsket en stærk klimaindsats, siger Brian Vad Mathiesen.

Guvernøren i Californien har tidligere udtalt, at de voldsomme naturbrande i staten er relateret til klimaforandringer. Senest i august i kølvandet på en ny klimarapport, der forudsagde flere brande i Californien.

- I Californien betyder fakta og videnskab stadig noget. Disse forskningsresultater (om klimaforandringer i Californien red.) er dybt seriøse og fortsætter med at guide os, mens vi konfronterer den apokalyptiske trussel fra uigenkaldelige klimaforandringer, udtalte Brown via sin Twitter-profil.

Det står i kontrast til præsident Trump, der tidligere har skrevet på Twitter, at global opvarmning ikke eksisterer eller er et svindelnummer opfundet af Kina.

Guvernøren Brown er i dag et markant medlem af U.S. Climate Alliance, som er en koalition mellem 16 amerikanske stater, der uafhængigt af præsident Trump, har forpligtiget deres stater til Paris-aftalen.

Danmark fører endnu

Klimaloven gør Californien til førende i USA sammen med den væsentligt mindre stat Hawaii, der har samme ambitiøse energimål.

Men alligevel er vi i Danmark stadig foran.

- Danmarks målsætning for ren el er dog noget mere ambitiøs end Californiens. I juni vedtog alle folketingets partier en energiaftale, som sikrer ren el allerede i 2030, siger Brian Vad Mathiesen.

- Så vi er altså 15 år foran amerikanerne.

Men Danmark kan dog stadig lære noget af Californiens store satsning på elbiler, mener Karl Sperling, der forsker i energiplanlægning.

- På dette område er Danmark ikke særligt ambitiøs. Danmark har ellers en målsætning om, at el- og varmesektoren skal være 100 procent baseret på vedvarende energi i 2035 og hele energisystemet fossilfrit i 2050, siger han.

Facebook
Twitter