Blege koralrev gør fisk sløve og underernærerede

Når koralrev bliver afbleget af for eksempel klimaforandringer, får det fanefisk til at opføre sig anderledes. Det starter en ond cirkel, der accelererer afblegningen.

Koralrev er hjemsted for 25 procent af alle arter i havet. Når koraller bliver afblegede, har det konsekvenser for fiskene, som ændrer adfærd. (Foto: bashta)

Normalt er der kamp om pladsen i et koralrev. Vandet er fyldt med energiske fisk, som kæmper om territorium og føde.

Faktisk fylder koralrev kun cirka en procent af klodens havbund, men de er hjemsted for 25 procent af havets arter.

Men når korallerne bliver afblegede - for eksempel på grund af menneskeskabte klimaforandringer, som får havtemperaturerne til at stige - får det fiskene til at opføre sig anderledes.

De blege og døende koraller - der kan være op mod 5.000 år gamle - gør fiskene mindre aggressive, og de bliver nærmest sløve og lade.

Det viser en forskningsartikel, der er offentliggjort i Nature Climate Change.

Fra alsidig kost til salatblade

Forskerne har brugt 600 timer på at dykke i koralrev omkring Filippinerne, Indonesien og Japan. Her har de blandt andet observeret 38 forskellige slags fisk af arten fanefisk.

- Vi så, at fanefiskens aggressive adfærd i gennemsnit aftog med to-tredjedele, og at det største fald skete i rev, hvor afblegningen havde dræbt de fleste koraller, siger en af medforfatterne til undersøgelsen, Sally Keith fra Lancaster University, i en udtalelse omkring artiklen.

- Vi mener, at årsagen skal findes i, at de ernæringsmæssigt bedste koraller også er dem, der er mest sårbare over for afblegning. Så fiskene er gået fra at få en alsidig kost til det, der svarer til at spise salatblade, hvor det kun rækker til at overleve, og hvor fiskene ikke trives, siger Sally Keith.

Fisk flytter sammen

Fanefisk er normalt varsomme ved koraller og holder sig for selv og indenfor deres territorier. For ellers overgræsser de korallerne, forklarer Lars Skou Olsen, der er chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet.

Men når korallerne bliver afblegede, begynder fanefiskene også at flytte tættere sammen. Og så spiser de, hvad de kan finde. Dermed kommer både koraller og fisk ind i en ond cirkel.

- Hvis afblegningen fortsætter, og korallerne uddør, så er der ikke nok mad til fiskene. Så begynder de at dø. Og mens korallerne dør vil fiskene overgræsse de tilbageværende koraller, siger Lars Skou Olsen.

Lidt ligesom kanariefugle i kulminen

Forskere kan bruge opdagelsen til bedre at forstå klimaforandringer, og hvordan de påvirker havet.

Og der kan også være en anden forklaring på fiskenes adfærd, siger Lars Skou Olsen. Ved at se på fanefiskens adfærd, kan man måske forudse, hvornår et koralrev er på vej mod at uddø. Fanefisk kan måske fornemme, når en koral er ved at dø, og på den måde kan de være en slags kanariefugle i kulminen.

Den nye forskning viser også, at der altid er en masse ubekendte faktorer, når vi forsøger at forudse effekten af klimaforandringer.

- Vi kan lære af det her, at vi mennesker altid har svært ved at forudse og regne naturen ud, men vi prøver altid på det. Vi troede, at koralblegning og koraldød skete i et vist tempo. Men her kan vi se en ond cirkel, der kan accelerere processen, siger Lars Skou Olsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter