Blodmånen er tilbage! Sidste chance i nat i seks år

Natten til mandag farver en total formørkelse månen orange. Det er sidste chance i seks år for at se en blodmåne fra Danmark.

Forsker forklarer, at blodmånen har forudsætninger for at blive endnu flottere i nat end i sommer, hvor en lys sommeraften, skyer og dis ødelagde synet for mange. (Foto: Thomas Mørkeberg © brugerfoto)

Gik du glip af blodmånen i juli sidste år, har du nu igen chancen for at opleve fænomenet.

I nat klokken 4.33 starter en total måneformørkelse nemlig - og den varer i mere end tre timer.

Mellem klokken 5.41 og 6.43 kan du opleve, at månen bliver rød.

Det bliver flottere end sidste år

Sidst vi kunne opleve en total måneformørkelse var den 27. juli 2018, hvor den orange måne blev tydelig omkring klokken 21.30.

Forholdene for at se den totale måneformørkelse og blodmånen er endnu bedre nu end i sommer.

- Vi har lyse nætter om sommeren, og kontrasterne er ikke så store, fordi det ikke er særligt mørkt. Og i sommer var der også skyer og dis mange steder i Danmark, siger Ole J. Knudsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Han holder fordrag om blandt andet astronomi og stjernehimlen.

Han fortæller, at hvis vi ser bort fra vejret (som vi ikke kan gøre så meget ved), så bliver det flottere i denne omgang, fordi det er mørkere nu.

- Det er fantastisk, når man ser himlen, der bliver mørkere og mørkere, fordi månen skjules - og så dukker der flere og flere stjerner frem, siger han og fortsætter:

- At se den orange måne på en helt mørk himmel er meget flot.

Men du skal helst ikke vente til sidste øjeblik med at kigge op, hvis du gerne vil nyde både total måneformørkelse og den orange måne.

- Ved 7-8-tiden i morgen tidlig begynder himlen at blive lys i øst, så hvis du have udbytte af den orange måne, skal du se den ved 5-6-tiden. Men det er også værd at stå endnu tidligere op, så du får den totale måneformørkelse med, siger Ole J. Knudsen.

Sker først igen i 2025

Hvis du mangler lidt motivation for at komme ud af fjerene og kigge op på himlen, så hjælper det måske, at du først kan se en blodmåne igen i Danmark i år 2025.

Og når du står med søvn i øjnene og spejder efter månen, skal du kigge mod vest.

- Månen står på vesthimlen, cirka 20-25 grader over horisonten, siger Ole J. Knudsen.

For at se månens show bedst muligt, handler det om at have frit udsyn.

- Bor du i byen, er det en god idé at være højt oppe. Fx på en tagterrasse. Hvis du kan komme udenfor byen, fx i et sommerhus, er det endnu bedre. Her er ofte ingen gadebelysning og andet forstyrrende lys, så himlen træder mere frem, siger Ole J. Knudsen.

Vejret giver udfordringer

Desværre bliver det ikke skyfrit, men nogle steder i landet skulle der være en chance for at få et glimt af den orange måne.

Det er især i det jyske. For selvom der bliver skyet - med slud, regn eller tøsne - de fleste steder i landet i løbet af natten, så skulle det klare op sidst på natten i Nordjylland, Midt- og Vestjylland og Østjylland.

I de øvrige landsdele ser der desværre mest skyet - og tåget - ud.

Facebook
Twitter