CO2-koncentrationen i atmosfæren når nye højder

Amerikanske forskere har målt mængder af CO2 i atmosfæren, som ikke er set i millioner af år.

Energiproduktion og industri, som fx cementproduktion, er de værste CO2-udledere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Indholdet af CO2 i atmosfæren er nu højere end nogensinde tidligere i menneskets historie.

Sidste gang, der var så meget af drivhusgassen kuldioxid i atmosfæren, var for tre millioner år siden. Dengang var vandstanden flere meter højere, og der var skove på Antarktis.

Det er konklusionen på nye målinger foretaget af Mauna Loa Observatoriet. Det ligger på toppen af en vulkan i Hawaii og har holdt øje med atmosfæren siden 1950'erne.

Målingerne viser, at indholdet af CO2 i atmosfæren nu er oppe på 415,26 ppm - parts per million. Det vil sige antallet af CO2-molekyler for hver million luftmolekyler.

Der er stadig er uenighed omkring præcist, hvor meget CO2 i atmosfæren der egentlig er sikkert. Men langt de fleste forskere mener, at et CO2-indhold på 350 ppm ville forhindre global opvarmning.

Desværre passerede vi den milepæl tilbage i 1980'erne. Og det er kun gået én vej siden.

Stigningen af CO2 fortsætter

Klimaforsker og direktør for Nansencenteret i Bergen, Sebastian Mernild, er bekymret over den tendens, de nye målinger påpeger.

- Stigningen af CO2 er eksponentiel. Den stiger mere og mere fra år til år og har gjort det siden 1950'erne, siger han.

- Det er meget bekymrende, at den stiger så støt fra år til år. Vi ser jo ikke skyggen af den grønne omstilling her.

Sebastian Mernild forklarer, at det er det stigende indhold af CO2 i atmosfæren, som har hovedansvaret for den globale opvarmning og klimaforandringerne.

Den CO2 kommer hovedsageligt fra menneskelig aktivetet. Og vi danskere ligger højt placeret i forhold til udledning.

17 gigatons CO2 lukkes ud om året

Tal fra den grønne tænketank Concito viser, at vi danskere lukker 17 tons CO2 ud om året, hvis man også tager de dele med, som kommer fra produkter produceret i udlandet osv.

Ifølge Sebastian Mernild udledte vi mennesker globalt 38 Gigatons CO2 brutto til atmosfæren per år i perioden 2008-2017. Netto betyder det en tilvækste af CO2 på 17 Gigatons.

Det svarer til udledningen fra en milliard danskere.

Så i takt med at levestandarden stiger på kloden, stiger CO2-udledningen, hvis ikke vi, der har høj levestandard allerede, reducerer vores udledning.

- Skal vi have bugt med det her, skal vi have netto-tilvæksten ned. Når den så er stabil, skal vi hive endnu mere CO2 ud, siger Sebastian Mernild.

- Vi har ikke rigtigt redskaberne til det endnu. Teknologien er her siger DTU, men den politiske vilje mangler. Men vi ved jo faktisk endnu ikke, om teknologierne kan løse det.

Katastrofale konsekvenser på sigt

De stigende CO2-mængder tyder ifølge Sebastian Mernild på, at vi ikke er i nærheden af at nå målene for Paris-aftalen om en reduktion af udledningen af drivhusgasser.

Fortsætter udledningen af CO2, kan det have katastrofale konksekvenser, forklarer han.

For de stigende temperaturer kan ende med at låse op for en endnu større katastrofe i form af de enorme mængder metan, som er fanget under permafrosten i Arktis.

- Der ligger tre gange så meget kulstof i permafrosten, som det vi har udledt siden industrialiseringen. Det er noget af en bombe. Og vi aner ikke, hvad der sker, hvis den tør op, siger Sebastian Mernild.

Målingen på 415,26 ppm blev foretaget i sidste måned - og indholdet af CO2 er allerede steget yderligere.