Danmark går forrest i opgør mod olie og gas: "Stenalderen stoppede ikke, fordi der manglede sten"

Ny klub af lande tager første spæde skridt til at stoppe produktionen af olie og gas i verden.

Der er ingen fremtid for olie og gas i en verden, hvor temperaturen ikke må stige mere end 1,5 grader, lød det fra Dan Jørgensen på dagens pressemøde. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)

Stenalderen sluttede ikke, fordi der var mangel på sten. På samme måde vil den fossile æra ikke stoppe, fordi vi kommer til at mangle olie og gas.

Sådan lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, da han på klimatopmødet i Glasgow i dag præsenterede en ny klub af lande, der ønsker at komme videre fra produktionen af olie og gas.

Danmark har sammen med Costa Rica taget initiativ til alliancen, som er blevet døbt BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance). Efterfølgende har omkring 10 andre lande sluttet sig til, herunder Frankrig, New Zealand og Irland.

- Vi håber, at det her er begyndelsen på enden for gas og olie, sagde den danske klimaminister Dan Jørgensen fra talerstolen.

First movers

De fleste af landene, der i dag stod på scenen ved pressekonferencen, har som Danmark allerede sagt nej til at jagte ny olie og gas og sat en slutdato for produktionen.

Derfor kunne man anfægte, at initiativet ikke får den store betydning, som det ville have haft, hvis store olieproducerende lande som Norge, Rusland eller Saudi-Arabien havde været med på listen.

Men initiativtager mener selv, at de som first movers spiller en vigtig rolle.

- Vi håber, at det kan sætte gang i en samtale, inspirere andre og selvfølgelig at alliancen vil vokse, sagde Dan Jørgensen, der regner med at flere lande vil melde sig under fanerne de næste dage.

Der var stort fremmøde ved præsentationen af de nye alliance i dag. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)

Selv om det kun er kort tid siden, at Danmark selv var i vildrede over om jagten på olie i Nordsøen skulle fortsætte eller stoppe, langede Dan Jørgensen også fra talerstolen ud efter de lande, som på samme tid vil være klimavenlige og tjene penge på fossile brændsler.

- Hvordan kan man forsvare ønsket om at blive klimaneutral i 2050 og stadig producere olie og gas. Det hænger ikke i vores øjne ikke sammen, lød det fra klimaministeren.

Saudiernes kamp

Mens alliancen blev præsenteret et sted, blev der andre steder på klimatopmødet arbejdet på at få pillet passager, der omtaler "fossile brændsler", ud af det første udkast til den aftale, som landene skal blive enige om, inden de rejser hjem fra Glasgow.

Det er især olielandet Saudi-Arabien, der ifølge flere kilder ikke ønsker "fossile brændsler" direkte nævnt i teksten.

Flere grønne organisationer kaldte det i går "historisk", at man for første gang i klimatopmødernes 26 år lange historie direkte har ord som "kul" og "fossile brændsler" med i et udkast.

Men mange understregede også, at det meget vel kan ryge ud igen, da en aftale først kan vedtages, når alle lande kan nikke ja til den.

Ros til Dan Jørgensens nye klub

Trods det beskedne medlemstal får Dan Jørgensens nye alliance ros fra flere sider.

- Videnskaben er utvetydig - vi er nødt til at bevæge os væk fra fossile brændstoffer, skriver Connie Hedegaard, der er formand for klimafonden KR Foundation, i en udtalelse.

Hun kalder initiativtagerne for "progressive klimaledere, der er villige til at rykke først og sætte en ny barre for, hvordan fremsyn og lederskab i olie- og gasproduktion ser ud."

Greenpeace er lige så begejstrede.

- Vi synes, det er et ret fantastisk initiativ, siger Helene Hagel, der er klimapolitisk leder.

- De sidste mange årtier har man kun talt om efterspørgsel og efterspørgsel, men der er aldrig nogen i international sammenhæng, der har talt om behovet for at begrænse produktionen, siger hun.

Men er det ikke lidt ligegyldigt, når det allesammen er lande, der alligevel er på vej væk fra olie?

- Det er klart, at hvis det skal få betydning, skal der mange flere lande med. Det er kritisabelt, at Norge og Storbritannien, som endda er vært for klimakonferencen, ikke er i stand til at gå med her. Men det var forventeligt, og sådan må det være i starten. Forskellen på i dag og i går er, at der nu er et fællesskab, man kan forsøge at presse Storbritannien ind i, siger hun.

Men der er også grønne stemmer, som ikke giver så meget for alliancen.

- Vi mener, at man skal tage nyheden fra Dan Jørgensen med et gran salt, lyder det fra sekretariatsleder Frederik Sandbye

- Danmarks beslutning om at stoppe oliejagt i Nordsøen effektueres først i 2050. Hvis vi skal holde enten 1,5 eller to-gradermålet, så er der lande, som skal stoppe olieudvinding mange år før. Det bør Danmark være en del af.