Danmarks største CO2-forurener vil skære drastisk i sin udledning, men staten skal betale stor del af regningen

Aalborg Portland skal ikke have i både pose og sæk, mener Enhedslisten.

Aalborg Portland vil satse på klimateknologien, CCS. Teknologien skal indfange CO2, der er blevet udledt. Men det er en usikker teknologi, siger eksperter. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

I 2021 udledte Aalborg Portland 2,2 millioner ton CO2 om året. De mange ton gør cementfabrikken til den virksomhed i Danmark, der udleder langt, langt mest CO2.

Men det skal være anderledes i 2030.

Aalborg Portland har netop meldt ud, at virksomheden vil mindske sin CO2-udledning med 73 procent.

Det skal ske ved hjælp af to værktøjer.

Det første værktøj er at skifte den energi, virksomheden bruger til at fyre op for de brandvarme og energislugende cementovne, så man i fremtiden bruger natur- og biogas samt biomasse i stedet for kul og koks.

Derudover vil Portland investere i teknologien CCS (carbon capture and storage), som betyder, at man fanger og lagrer CO2, så det ikke fiser ud i atmosfæren.

For at det kan lykkes, mener Aalborg Portland, at staten skal støtte Aalborg Portlands udbygning af CCS-teknologien.

- Vi leverer selv 1,2 millioner tons reduktion med vores plan. Til de sidste 400.000 tons CO2, der søger vi markedspuljer for at kunne udvikle CO2-fangst-teknologien (...), siger Søren Holm Christensen, der er administrerende direktør for Aalborg Portland.

Det er positivt, men…

Planen bliver hilst velkommen af flere eksperter, men de har også flere forbehold over for de grønne planer.

En del af Aalborg Portlands plan er nemlig at gå fra at brænde kul og koks til blandt andet at bruge naturgas og biogas.

Men her bør Aalborg Portland forsøge at finde endnu grønnere energiformer, mener Bjarke Møller, der er direktør i Rådet for Grøn Omstilling.

- Det er rigtig positivt, at de vil reducere deres udledning så meget, men det er ikke nok. Vi skal helt fri af fossile brændstoffer, siger Bjarke Møller.

Derudover er CCS en stor del af Aalborg Portlands plan for at reducere CO2-udledningen, og det møder en vis bekymring hos eksperterne.

- Det er en meget ny teknologi, som ikke virker i stor skala nogen steder i verden endnu, siger Peter Mølgaard, der er formand for de uafhængige eksperter i Klimarådet.

Han mener derfor også, at Aalborg Portland bør have alternativer i baghånden, hvis det viser sig, at CCS ikke har den forventede effekt.

- Vi kan ikke være sikre på, at Aalborg Portland kommer i mål med deres CCS-planer, for det er en usikker teknologi, siger Peter Mølgaard.

‘De vil have i pose og sæk’

Udmeldingen fra Aalborg Portland kommer forud for en aftale om en CO2-afgift, som lige nu er under forhandling og ventes at lande snart.

I et udspil til CO2-afgift fra regeringen skal virksomheder i Danmark betale en afgift per ton CO2, de udleder.

Når der produceres cement, skal råmaterialer som kridt varmes op til omkring 1500 grader. Derfor kræver det meget energi at lave cement. Derudover udleder selve kridtet også CO2, når det varmes op. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Men der er en rabat til virksomheder, der arbejder med mineralogiske processer, hvilket Aalborg Portland gør. Det betyder, at Aalborg Portland skal betale mindre i dansk CO2-afgift end andre virksomheder.

Derfor mener Mai Villadsen, der er politisk ordfører for Enhedslisten, at Aalborg Portland i høj grad selv skal betale regningen for deres udvikling af CCS.

- De skal i hvert fald ikke både skal have en enorm klimarabat, som regeringen har lagt op til (med CO2-afgiften, red.), og samtidig også få betalt deres CO2-teknologi fra skatteyderne, siger Mai Villadsen og fortsætter:

- Det, synes jeg godt nok, er at få i både pose og i sæk for den allerstørste CO2 udleder, vi har herhjemme.

Hun henviser samtidig til Aalborg Portlands rekordstore milliardresultat i 2021, som viste, at der er rigeligt med penge i cement og beton.

- Aalborg Portland har mig bekendt haft et rekordstort overskud sidste år, så jeg mener også at de selv bliver nødt til at bidrage noget til regnskabet, siger Mai Villadsen.