'Det er vildt': Stor EU-bank dropper investeringer i sort energi

Banken lover at støtte investeringer i grønne projekter med omkring 7.500 milliarder.

EU-landenes investeringsbank havde allerede droppet investeringer i kul, men vil fra 2021 heller ikke længere investere i olie og gas. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Fra slutningen af 2021 stopper Den Europæiske Investeringsbank (EIB) med at låne penge til virksomheder, der arbejder med fossile brændstoffer som olie og gas.

Samtidig lover banken at støtte investeringer i grønne projekter med omkring 7.500 milliarder.

- Det er vildt, lyder det fra Jarl Krausing, der er international chef i den grønne tænketank Concito.

- Det er grund til at kippe med flaget, når en bank, der er større end Verdensbanken, beslutter sådan noget. Det betyder, at rigtig mange milliarder euro, som ellers ville have finansieret fossil energi i mange lande, bliver trukket ud og brugt på noget andet, siger han.

Pres på andre banker

Den Europæiske Investeringsbank er ejet af EU-landene og stod sidste år for finansieringer for 480 milliarder kroner. Der har da også været stor modstand mod beslutningen blandt lande som Polen, der er afhængige af de fossile brændstoffer.

Også Tyskland har været modstandere af beslutningen, da de stadig er store aftagere af gas. Men tidligere på ugen besluttede man fra tysk side at stemme blankt i spørgsmålet, og dermed var vejen banet.

Andre grønne organisationer har kritiseret, at beslutningen først gælder fra om to år. Men Jarl Krausing er glad for, at det overhovedet er gået igennem, og han forventer, at det vil sprede sig til andre banker.

- Jeg har været nervøs for, at det slet ikke blev til noget i denne omgang eller først kom meget senere, siger Jarl Krausing.

- En ting er, hvad den her multilaterale bank beslutter, men det lægger et pres på andre udviklingsbanker i de enkelte lande. Det er også en tydelig retningspil for, hvad man kan tillade sig at gøre i en dansk udviklingsbank, siger han.

FacebookTwitter