Det største anlægsprojekt nogensinde: Kunstig ø i Nordsøen skal levere strøm til tre millioner huse

Det er et kæmpe projekt, men ikke urealiserbart, lyder det fra professor.

Den samlede pris for energiøen i Nordsøen lyder på 210 milliarder kroner.

De politiske planer for den nye energiø i Nordsøen lyder næsten for vilde til at være sande.

80 kilometer ude i Nordsøen skal der bygges en kunstig ø, der skal kunne producere strøm nok til tre millioner husstande. Strømmen skal komme fra 200 ekstra store havvindmøller, der skal opføres rundt om øen. Den skal være forbundet til flere af vores nabolande, og på den skal der bygges et anlæg, som kan omdanne strømme til grønne brændstoffer, der kan bruges i lastbiler, fly og skibe.

Og det er kun begyndelsen. Senere skal det hele udbygges, så der bliver op mod 650 havvindmøller, hvilket giver mulighed for at levere strøm til 10 millioner husstande.

- Det er et kæmpe projekt, siger Jacob Østergaard, der er professor og leder af Center for El og Energi på DTU. Han mener dog ikke, at der er et urealistisk projekt.

- Det er realiserbart. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Spørgsmålet er mere, om vi får det lavet smart nok, så det ikke bliver for dyrt, siger han.

Professoren nævner, at det for eksempel vil kunne give en milliardbesparelse, hvis man laver vindmøller, der har et indbygget Power-to-X-anlæg (et anlæg til at lave grønne brændstoffer, red.). Sådan nogle møller findes ikke i dag

- Det er jo kendte teknologier, som vi skal bygge sammen på en ny måde, så det kan godt lade sig gøre - også inden for de næste ti år, siger han.

For langsomt

Et flertal i Folketinget blev sidste år enige om at etablere en energiø i Nordsøen, og på et pressemøde i dag har de så præsenteret rammerne for øen.

Med i aftalen er udover regeringen også Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Klimaminister Dan Jørgensen på dagens pressemøde. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

- Det er jo ret stort, at Danmark får en ny ø. Vi ændrer simpelthen landkortet, siger klimaminister Dan Jørgensen.

- Det er en ny æra for inden for havvind, og det gør Danmark til verdensførende inden for det her område, siger han.

Ifølge klimaminister Dan Jørgensen håber man, at øen kan stå færdig i 2030, men det kan trække ud til 2033.

Det møder kritik fra interesseorganisationen Dansk Energi, som påpeger, at energiøerne dermed ikke kan bidrage til at opfylde det danske mål om at reducere vores udslip af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

- Vi skal jo bruge den grønne el fra havvind til at nå vores klimamål i 2030, siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi i en pressemeddelelse.

Klimaminister Dan Jørgensen mener dog ikke, at det kan gøres hurtigere.

- Hvis vi sammenligner med, hvor lang tid vi historisk set har brugt på bare at lave en havvindmøllepark, så er det ekstremt hurtigt. Men vi presser processerne så meget vi kan. Alle partier er indstillet på, at det skal gå så stærkt som muligt, siger han.

210 milliarder

Prisen for det endelige projekt lyder på 210 milliarder kroner, som svarer til fem Storebæltsbroer. Regningen skal betales dels af staten og af private investorer.

Det er tidligere også blevet besluttet af lave en mindre energiø i Østersøen ved Bornholm. Her skal Bornholm være selve energiøen, som havvindmølleparkerne er koblet til.