Ekspert: Sådan køber du klimavenlige julegaver

Mange danskere vil gerne købe klimavenlige julegaver, men kun en ud af ti gør det.

I gennemsnit udleder hver danskers julegavekøb 200 kg CO2. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Selv om 2019 er blevet udråbt som året, hvor klima for alvor rykkede ind i danskernes bevidsthed, fylder det ikke meget, når vi køber julegaver.

Fire ud af 10 danskere siger i en måling, som Epinion har lavet for DR, at vi burde købe mere klimavenlige julegaver, men kun en ud af 10 har rent faktisk gjort det i år.

Forskellen mellem, hvad vi bør, og hvad vi rent faktisk gør, går igen blandt kunderne i et juletravlt Lyngby Storcenter.

- Jeg burde nok tænke lidt mere på det, end jeg egentlig gør, siger advokat Kate Metzlaff, der er ude for at købe gaver.

- For jeg synes, man skal gøre, hvad man kan, uanset om det er jul påske eller hverdag.

Anders Duckert, der er account manager, skal ikke selv købe særlig mange julegaver, men han synes, at det er vigtigt at være klimabevidst.

- Hvis vi skal kunne gøre en forskel i forhold til den planet, vi lever på nu, og hvor den er på vej hen, så skal vi tænke klima ind i alt, vi foretager os. Alt fra julegaver til tøjindkøb til dagligvarer, siger han.

Hver dansker lukker med deres julegaveindkøb ifølge tænketanken Concito i gennemsnit 200 kg CO2 ud i atmosfæren.

Det svarer med Klimarådets beregninger til at køre 1.700 kilometer i sin bil.

Det er ikke altid let at finde ud af, hvor meget CO2 forskellige ting og sager udleder, men hvis man gerne vil købe klimavenlige julegaver, er der nogle råd man kan følge.

Det fortæller Jannick Schmidt, som er lektor ved Det Danske Center for Miljøvurdering på Aalborg Universitet.

Her er hans råd.

1

Et stykke regnskov

Det allerbedste, du kan gøre, er at købe noget, der faktisk sparer klimaet. Det kan for eksempel være et regnskovscertifikat, der gør, at et stykke regnskov ikke bliver fældet.

2

Kvalitet og design

Hvis du ikke er typen, der giver regnskov, men gerne vil give en fysisk gave, så gælder det om at minimere din klimapåvirkning per krone, du bruger.

Køb noget, der tager lang tid at lave - i stedet for at købe billige masseproducerede varer. På den måde går dine penge i højere grad til arbejdstiden, som ikke forurener, i stedet for at gå til materialer.

Det kan være en kvalitetsvare, hvor der er lagt mange timer i håndværket. Eller en designvare, hvor en del af pengene går til brandet i stedet for materialerne. Eller kunst, hvor det også ofte gælder, at der er brugt meget tid, men få materialer.

3

Genbrug

En anden mulighed er at købe brugt, så dine penge ikke går til at producere nye varer.

4

Oplevelser

Giver du en oplevelse frem for en fysisk gave, er klimapåvirkningen per krone også lav - med mindre det er en flyrejse selvfølgelig. Det kan for eksempel være restaurantbesøg, teaterture eller biografbilletter.