Solens stråler har braget ned på os de seneste måneder. Det har givet røde skuldre og flere badeture end normalt.
Men det er ikke kun mennesker, som er blevet stegt af solen. De danske solceller har sat rekord måned efter måned.
- Det har vi målt på. Der har i juni og juli været 20 procent mere indstråling i Danmark sammenlignet med sidste år, siger specialkonsulent ved DTU Fotonik Sune Thorsteinsson.
Dermed kunne man øge strømmen fra solceller markant, men i dag forsyner solcellerne kun vores energinet med to procent.
- Vi udnytter slet ikke potentialet af solens stråler. Vi skal meget højere op, siger Sune Thorsteinsson.
Solceller på halvdelen af Langeland
Forskere fra DTU har regnet på, hvor stort potentialet er for solceller i Danmark. Hvis man udnyttede private hustage, industriens tage og marker fuldstændigt, ville det dække 70 procent af den årlige elproduktion.
Markarealet skulle svare til halvdelen af Langelands areal, og halvdelen af alle sydvendte tage skulle være dækket af solceller. Det vil være en stor udbyggelse af det nuværende solcellenet. Derfor mener Sune Thorsteinsson også, at solcellerne skal blive en integreret del af byggeriet.
- Jeg mener, vi skal tænke solceller ind i alle nye byggerier, fordi det efterhånden er så billigt at sætte dem op. Man kan endda beklæde bygninger med solceller til næsten samme kvadratmeter pris som mange almindelige bygningsmaterialer. siger Sune Thorsteinsson.
Som en del af den grønne omstilling af energinettet skal solcellerne være med til at levere strømmen til det stigende behov for vedvarende energi, når samfundet får stadig flere elbiler, datacentre og varmepumper.
Derfor har forskerne fra DTU også regnet på, hvordan fremtiden vil se ud, når strøm kommer til at spille en større rolle i vores energiforbrug. Her vil potentialet af solcellers strøm svare til 30 procent af fremtidens energiforbrug.
Derudover peger forskerne på, at solcellerne kun bliver bedre og mere effektive, hvorfor produktionen af strøm fra solcellerne faktisk er lavt sat. Solcellerne har altså et endnu større potentiale end de 70 procent.
Rekordåret 2018
Maj måned blev med 166 GWh den bedste måned nogensinde for solcelleproduktionen. Generelt har 2018 været et vellykket solcelle år med 675 GWh til og med juli, hvilket er en markant stigning over for 2017, hvor tallet endte på 529 GWh.
For Sune Thorsteinsson er rekordåret kun et bevis på, at solcellerne skal spille en endnu vigtigere rolle for vores energinet.
- Fordelen ved solceller er, at man langt hen ad vejen producerer strøm uden at røre en finger, når først anlægget er sat op. Flere steder i verden er solceller allerede den billigste måde at skaffe strøm på, så vi kommer til at bruge solceller meget mere, siger Sune Thorsteinsson.
- Jeg ved godt, at solceller næppe steger juleanden, og solceller ikke kan stå alene. Men vi kan sætte flere solceller op og finde den rigtige kombination med andre vedvarende energikilder, siger Sune Thorsteinsson.
Derfor mener Sune Thorsteinsson også, at vi skal i gang med at udnytte potentialet af solcellerne, og dette vil samtidig skabe dansk vækst og danske arbejdspladser, da udgifter til installation, som jo gøres lokalt, udgør en stor brøkdel af anlægsomkostningen.
- Vi har en unik mulighed for at lave det rigtige miks af sol, vind og batterier til at forsyne os med. Sol og vind passer ofte godt sammen i Danmark, fordi det ofte blæser, når solen ikke skinner og omvendt, siger Sune Thorsteinsson.
Fortsætter solen med at skinne de resterende måneder af 2018 er der en stor chance for, at det bliver rekord for produktionen af el fra solceller.