Eksperter til regeringen: Drop de sminkede klimaløsninger

Annullering af kvoter og ubæredygtig biomasse giver ikke reelle CO2-reduktioner, lyder det fra Klimarådet.

Folketingets partier forhandler lige nu om en ny klimalov, der skal sikre, at man når målet om at mindske CO2-udslippet med 70 procent i 2030. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Der skal gøres meget, og det skal gøres hurtigt.

Kogt ned til én linje er det budskabet i den årlige rapport fra Klimarådet - regeringens uafhængige ekspertorgan - der ser på, hvordan det går med at opfylde Danmarks nye klimamålsætninger om at begrænse CO2-udslippet med 70 procent i 2030.

Lidt mere præcist siger rapporten, at uden nye grønne tiltag vil Danmark i 2030 udlede 83 procent flere drivhusgasser end 70-procentsmålet.

Dyre og ineffektive skrivebordsløsninger

Til trods for den store opgave, som Danmark står overfor, fraråder Klimarådet i rapporten politikerne at gøre brug af nogle redskaber, som ellers ville få det grønne regnskab til at tage sig pænere ud.

Det gælder for eksempel brugen af biomasse, hvis det ikke er bæredygtigt, og annullering af CO2-kvoter, som Klimarådet mener er en dyr skrivebordsøvelse, der ikke rigtig batter i klimakampen.

Det er EU-Kommissionen, som har givet Danmark mulighed for at annullere CO2-kvoter, der svarer til otte millioner tons CO2. En øvelse, som ifølge Klimarådet vil koste 750 millioner kroner, hvis man annullerer alle kvoterne.

Vælger man det, bliver kvoterne taget ud af markedet, og så har man i princippet stoppet udledningen af en mængde CO2.

Problemet er bare, at EU har udstedt så mange kvoter, at systemet er brudt mere eller mindre sammen. Den reelle CO2-reduktion er derfor meget lille.

Desuden slår den først igennem om 20-40 år.

- Det kan vi ikke vente på, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, og henviser til, at der skal ske store reduktioner allerede inden 2030 for at sikre, at klimaforandringerne ikke løber løbsk.

- Så vi har travlt med at komme i gang med reelle reduktioner, siger han.

Skal besluttes inden nytår

Diskussionen om kvoteannulleringer er aktuel lige nu, fordi Danmark senest til nytår skal give EU besked om, hvorvidt vi vil bruge muligheden for at annullere kvoter.

Og i så fald også hvor mange kvoter vi vil annullere indtil 2030.

De økonomiske vismænd har også deltaget i diskussionerne om kvoteannulleringer. De har modsat Klimarådet opfordret politikerne til at sige ja tak til dem.

Vismændene medgiver, at CO2-besparelserne først vil komme om 20-30 år. Men de fastholder, at det ikke er et problem, da det stadig vil bidrage til at gøre Danmark klimaneutralt i 2050.

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige forhandler lige nu om den nye klimalov, der skal skabe grundlaget for at reducere Danmarks udslip med 70 procent i 2030.

Og her bliver spørgsmålet om kvoteannulleringer også diskuteret.

De konservative er sammen med regeringens støttepartier - Enhedslisten, SF og de Radikale - modstandere af kvoteannullering, mens Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance synes, at det er et godt redskab til at nå 70-procentsmålet.

Socialdemokratiet har endnu ikke meldt ud, hvordan de forholder sig, og klimaminister Dan Jørgensen ønsker heller ikke at forholde sig til opfordringen fra Klimarådet, mens forhandlingerne står på.