Ekstraordinær varme presser tropisk orkan længere nordpå end nogensinde før

Aldrig har en så kraftig orkan ramt så langt nordpå, siger klimaforsker om orkanen Florence, der fredag rammer det nordøstlige USA.

Et billede af den tropiske orkan Florence, som den ser ud fra den internationale rumstation, ISS, ca. 400 kilometer over jorden. (Foto: ho © Scanpix)

Opdatering: Florence er natten til torsdag blevet nedgraderet til at være en stærk kategori 2-orkan med vindstyrke på 47 m/s eller 177 km/t. Nedgraderingen ændrer dog ikke på de alvorlige konsekvenser, der forventes i form af stormflod og kraftige regnskyl.

Myndighederne i North Carolina, Virginia og South Carolina forbereder sig på det værste. Mere end én million mennesker har fået besked på at evakuere deres hjem, mens andre skal være klar til evakuering i de tre stater, hvor orkanen Florence fredag forventes ramme land.

Mange har dog valgt at blive.

Florence startede som en tropisk storm ud for den afrikanske vestkyst den 30. august, men har på sin rejse hen over Atlanterhavet udviklet sig til en kategori 4-orkan med vindstyrker på op til 63 m/s eller 225 km/t.

- Det ser ud til, at Florence bliver den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt så langt nordpå, siger Martin Stendel, der er klimaforsker ved DMI.

De seneste prognoser viser, at Florence går i land omkring byen Wilmington i det sydøstlige North Carolina. Men dens ødelæggende kræfter kommer til at sprede sig flere hundrede kilometer langs kysten og ind i landet.

Varmt vand skyldes ikke bare godt vejr

For at en tropisk storm skal kunne vokse sig til en orkan, kræver den gunstige vindforhold og energi. Energien får den fra det varme vand og og den fugtige luft, der stiger op fra vandet og danner skyer.

Hvis vandtemperaturen er under 26,5 grader er der ikke nok energi.

- De usædvanligt varme temperaturer, vi har set i Europa såvel som det østlige USA henover sommeren, har medført, at vandet er lige over 26,5 grader i havet ud for North- og South Carolina, siger Martin Stendel.

Faktisk er vandet 3-4 grader varmere, end det plejer at være. Det skyldes først og fremmest langvarig varme på grund af usædvanlige vejrforhold, men ser man i det større perspektiv, skyldes det også klimaforandringer.

- Vi kan selvfølgelig ikke koble én bestemt hændelse til klimaforandringer, men vi ved, at der kommer større regioner med vandtemperaturer over 26,5 grader, hvor storme får tilstrækkelig energi fra det varme vand. Og dermed vokser risikoen for orkan, når stormen nærmer sig land, siger Martin Stendel.

Det går hurtigere og hurtigere

Også uden for orkan-sæsonen observeres stigende havtemperaturer. Henover sommeren har selv det normalt kølige vand ud for Canadas østkyst været op mod 5 grader varmere end normalt.

Ifølge den amerikanske meteorologiske forskningsinstitution NOAA er havvandstemperaturerne ud for USA’s kyster generelt stigende. Nogle steder mere end andre.

I havbugten ud for Maine er gennemsnitstemperaturen steget tre gange hurtigere end det globale gennemsnit de sidste 30 år. De sidste 15 år er det sket syv gange hurtigere, viser satellitdata.

Kan give enorme mængder vand

Når Florence rammer land, forventer meteorologerne ifølge de seneste prognoser, at dens styrke vil være faldet til kategori 3.

Men det er stadig nok til at give omfattende ødelæggelser. En ting er den kraftige vind, der bl.a. kan forårsage skader på bygninger og vælte træer, men en mulig større katastrofe gemmer sig i de enorme vandmængder, Florence forventes at kaste fra sig.

Meteorologerne advarer om en stormflod, der kan slå alle hidtidige rekorder. Endnu mere bekymrende er dog muligeheden for voldsomme oversvømmelser inde på land som følge af massiv regn.

På nuværende tidspunkt vurderes det, at Florence smider 380-665 millimeter regn i større områder. Lokalt op til én meter. Det svarer til de mængder, som faldt under orkanen Harvey, der ramte Texas sidste år, hvor den forårsagede store ødelæggelser og kostede 10 menneskeliv.

Til sammenligning falder der i gennemsnit omkring 790 millimeter regn i Danmark årligt.

Tropiske storme bevæger sig langsommere end før

En af grundene til, at Florence kan medbringe så meget regn, er, at den bevæger sig langsomt, når den har nået land. Der kommer altså til at regne voldsomt i flere dage.

Og de sidste syv årtier er tropiske orkaner begyndt at bevæge sig langsommere og langsommere. Forskerne ved ikke hvorfor, men det kan skyldes et klima i forandring, har seniorklimatolog fra DMI, John Cappelen tidligere fortalt til DR.

- De sidste år har vi set mange voldsomme orkaner. Sidste år hærgede ikke bare Harvey, men også kategori 5-orkanerne Maria og Irma. Sidstnævnte kostede 84 mennesker liv, mens førstnævnte krævede næsten 3.000 sjæle.

Og fremover kan vi forvente, at der kommer flere kraftige orkaner:

- Områderne, hvor vandet er varmt nok til en tropisk orkan, udvider sig. Vi kan ikke forvente, at der kommer flere orkaner af den årsag, men vi kan forvente, at de får mere gunstige forhold til at vokse sig kraftigere, siger Martin Stendel.

Orkaner kan dog ikke rykke meget mere nordligt end Florence, før vandet bliver for koldt. Også ude i fremtiden.

Den tropiske orkansæson varer fra juni til november på den nordlige halvkugle, men topper som regel i september.

Facebook
Twitter