En uge festival er grønnere end charterrejsen - også selvom du efterlader teltet

CO2-udledningen er langt mindre, når du tager toget til Roskilde end flyet til Mallorca.

En koncert udleder også meget CO2, hvis kunstner og udstyr er blevet fløjet ind. Men udledningen deles ud på publikum, og så er det ikke så højt, siger ekspert. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Medierne svømmer over med historier om, hvor meget gæsterne på Roskilde Festival sviner.

Skrald, plastik og campingudstyr flyder hvert år over hele Dyrskuepladsen.

Og det er et svineri, der udleder CO2, når affaldet køres på forbrændingen, hvor gode telte og andet campingudstyr går op i røg.

Men det er ikke værre for klimaet end en chartertur til Mallorca.

- Hvis du som bosat i Danmark skal vælge mellem en uge på for eksempel Roskilde Festival eller en uges charterferie med fly, så klima-sviner du mere på charterrejsen.

Det siger Torben Chrintz, der er videnschef hos tænketanken Concito. Han har blandt andet lavet rapporten Forbrugernes klimapåvirkning.

Han vurderer, at festival er en forholdsvis grøn ferieform.

- Hvis du bruger de samme penge på en uges festival eller en uges charterferie, så udleder du samlet set mindst CO2 på festivalen, siger han.

Flyveturen gør forskellen

Og det er særligt flyveturen, der her vejer tungt på vægtskålen.

- Det er nemlig de færreste danskere, der flyver til en dansk festival. Mange tager offentlig transport eller kører flere sammen i en bil, siger han.

Og selvom du efterlader dit telt, når festivalen er ovre, så er det ikke udslagsgivende i forhold til en charterferie med fly.

- Et efterladt telt udleder ikke mere end 30-100 kilo CO2. Flyturen til Mallorca vil koste omkring 500 kilo CO2, siger han.

Hele regnestykket forudsætter selvfølgelig, at du ser festivalen om en substitut for en ferie, understreger Torben Chrintz.

- Hvis du flyver på ferie ugen efter en festival for at restituere, så nytter det selvfølgelig ikke noget. Det handler om, at du kun tager på en festival og dropper flyrejsen helt, siger han.

Der er også andre (mindre) klimamæssige fordele ved en uges festival i stedet for en flyrejse.

Du bruger (heldigvis) mange penge på festival

En uges festival kan være en dyr fornøjelse, når du både skal have billet, mad og telt - og måske en øl eller to.

Men det er en god ting i forhold til dit klimaaftryk. For bliver feriebudgettet brugt på festival-oplevelser, kan de ikke bruges på andre ting.

- På festival bruger man ofte penge på service. Koncerterne er for eksempel en service, og det har du jo betalt for gennem din billet, siger han og fortsætter:

- Derudover er det sjældent, at du shopper helt vildt på en festival. Tværtimod er der mange der handler souvenirs, tøj og tasker på en charterrejse. Her er produktionen af tingene en klimasynder. Det er bedre at bruge sine penge på service som at spise på restaurant, tage til en koncert eller gå på museum, siger han.

Det er selvfølgelig forudsat, at du har et loft for, hvor mange penge du kan bruge i din sommerferie.

- Når pengene er brugt for eksempel på museumsbesøg, så kan du ikke shoppe for dem, siger Torben Chrintz.

Kigger vi på festivaler, så bliver pengene ofte brugt på mad og våde varer.

- Jeg vil mene, at det mad du spiser, hvad enten det er på festival eller charterferie, svarer til, hvad du alligevel ville spise derhjemme. Så der udledes ikke mere CO2 af den grund, siger han.

Selvfølgelig kan det være, at du drikker mere på en festival end du ville gøre i en anden vilkårlig uge, men Torben Chrintz mener ikke, at det er nok til, at det overstiger udledningen af CO2 ved en tur med flyveren sydpå.

Kunstnere flyves ind fra hele verden

Men hvad med alle de kunstnere, der flyves ind fra hele verden for at optræde for dig?

Og alt deres udstyr, assistenter og medarbejdere skal jo også flyves til festivalen.

- Hele den proces udleder selvfølgelig meget CO2. Men det er også fordelt ud på de mange mennesker, som er publikum til koncerten. Det er altså en service, hvor CO2-udledningen er høj på grund af flyveturene, men som mange personer får noget ud af, siger Torben Chrintz og fortsætter:

- Og så fylder CO2-udledningen fra sådan en koncert ikke meget, når det bliver delt ud på mange mennesker.

Når du bruger dine penge på en service, kan de penge ikke bruges på for eksempel shopping eller en lang flyvetur.

- Det er derfor bedre at bruge en krone på en service end på shopping eller flyvninger, fordi du udleder mere CO2 for den krone, siger Torben Chrintz.

Facebook
Twitter