Energiforsker: El-selskaberne kan ikke garantere dig vindstrøm

Elselskaberne lover mere, end elnettet kan levere, når de lokker med 100 procent vindenergi i stikkontakten - men derfor er de grønne elprodukter stadig en god idé for klimaet.

I onsdags kunne forbrugermagasinet Kontant på DR1 fortælle historien om elselskaber, der lover kunderne 100 procent grøn strøm fra vindenergi eller lignende. Men det løfte er lige så fantastisk, som det er umuligt at overholde.

- Det kan ikke lade sig gøre i vores elsystem i dag. Der er ikke nogen produkter, der kan love dig, at du kun får vindstrøm i din stikkontakt, siger Gorm Bruun Andresen, der er lektor og energiforsker på Aarhus Universitet.

Men hvorfor er det egentlig, at du ikke kan få ren grøn strøm i din stikkontakt? Vi skal en tur i køkkenet med Gorm Bruun Andresen:

- Man skal se det lidt som en blender. Alle producenter hælder i den samme kande, og så trækker du det ud af samme hane i bunden. Tingene bliver sammenblandet i elnettet, og nogle gange er der meget vind i blenderen, andre gange er der ikke.

Når du åbner for strømhanen eller stikkontakten og får din el-smoothie, så består den i Danmark af bæredygtige energiformer som vind, vand og sol. De tre dækker sammenlagt mere end halvdelen af energikilderne.

Den største er faktisk vindenergien, der er bredt udviklet i Danmark. Men du kan ikke stikke et sugerør i strømdrikken og kun suge vind-strømmen op.

- Vores efterhånden mange vindmøller leverer cirka 40 procent af strømmen herhjemme. Nogle gange leverer de alt strømmen til vores hjem, andre gange meget lidt. Men det er bogstaveligt talt, som vinden blæser, og du kan ikke være sikker på, at det lige er dig, der får fra vindmøllepuljen i elnettet, siger Gorm Bruun Andresen.

Elnettet skelner ikke mellem grøn og sort

Men selvom du ikke kan betale dig fra at få mest vind-elektricitet, så kan det sagtens være ren strøm fra møllerne, der sommetider kommer ud af kontakten. Uanset om du betaler for grøn eller 'blandet' strøm ved dit elselskab.

- Der kan godt være tidspunkter, hvor vi har 100 procent vind i systemet på nær en lille smule, der kommer fra decentrale kraftværker (lokale kraftvarmeforsyninger, der leverer en smule strøm til elnettet, når de laver varme, red.). Faktisk har vi nogle gange mere, end vi overhovedet kan bruge. Man troede langt op i 00'erne, at det var umuligt med 100 procent vind, men det kan man sagtens i dag. Hvis du spørger nogen, der er gamle eller konservative nok, vil de hævde, at vi altid har brug for kraftværkerne til at stabilisere, men det er faktisk ikke rigtigt.

I dag har man ikke produkter på markedet, der kan sikre forbrugeren, at strømmen i lige præcis deres stikkontakt kommer fra en vindmølle og ikke fra de andre kilder. Men Gorm Bruun Andresen vurderer, at det er et spørgsmål om tid.

- Der forskes i det lige nu, og vi har faktisk matematikken bag det på plads. Så teoretisk set kan vi godt sikre hele leveringen fra den enkelte vindmølle til den enkelte forbruger, men det er ikke på markedet endnu.

Grønt el er ikke en løgn

Men inden du helt mister modet og tilliden til det grønne elprodukt, du betaler til, er der stadig gode grunde til at gå efter grøn strøm, mener Gorm Bruun Andresen.

- Tanken er, at de penge, du betaler, går til vindmølleejeren. Så det giver mulighed for at udbygge andelen af vindenergi i vores netværk, fordi det er en god forretning for producenten.

Han bakkes han op af Søren Dyck-Madsen, der er fagmedarbejder ved Det Økologiske Råd, og som står bag hjemmesiden Grøntelvalg.dk. En side, der er skabt som et samarbejde mellem flere grønne organisationer og og arbejder med at tjekke og anmelde selskabernes grønne el-produkter.

- Det er væsentligt, at vi støtter den udvikling, der er til 100 procent grøn energi. Og det vi ser i første omgang, er at der kommet mange mange flere produkter og at de er bedre, mere kvalificerede og mere korrekt beskrevet på hjemmesiderne. Man kan ikke sige, at man gør den kæmpe store forskel ved at købe de produkter, men det vil også være dumt at lade være. Så har vi nogle enkelte produkter, der neutraliserer den CO2, energiproduktionen udleder, ved at lave nogle klimaprojekter i Afrika, og der er man inde 1 til 1 og gøre en forskel, sagde han i ugens udgave af Klimatestamentet på P1, der også handler om det grønne elvalg.

Nu kunne man jo så få tanken, at det måske bare var nemmere at banke en vindmølle op ved siden af æbletræet i baghaven eller plastre tegltaget til med solceller.

Men ifølge Bruun Andresen er det bedre for det samlede billede, at man kaster sine dyrt tjente kroner efter fælles løsninger end selvforsyning.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man støtter, at den fælles forsyning bliver lavet om til en grøn forsyning, fordi det så rammer alle på én gang. Så på den måde er de grønne produkter bedre, end at du sætter en solcelle op, fordi det så er det fælles, vi laver om, og ikke det individuelle.