Et enkelt stykke plastik kan slå en havskildpadde ihjel

Flere unge havskildpadder dør af plastik, hvilket kan være en trussel mod havskildpaddernes overlevelse på lang sigt.

Havskildpadder har nedadvendte rygsøjler i deres hals, som forhindrer dem i at kaste affaldet op igen. Derfor kan affald nemt sætte sig og blokere fordøjelsessystemet. (Foto: © Kathy Townsend)

Forureningen med plastik er så slem, at det svarer til, at en hel skraldevogn med plastik tømmes ud i havet - hvert eneste minut.

Og ny forskning viser nu, at selv lidt plastik kan være forskellen på liv og død for havskildpadder.

Faktisk kan bare et enkelt stykke plastik dræbe havskildpadderne, forklarer Kathy Townsend, der er en del af forskningsholdet bag forskningen.

Denne lille havskildpadde endte med at have spist over 40 stykker plastic. Alt fra plastikposer og gaffatape til hård plastik og balloner. (Foto: © Kathy Townsend)

- Nogle af de skildpadder, vi undersøgte, havde kun spist et enkelt stykke plastik, hvilket var nok til at dræbe dem. I et tilfælde var tarmen punkteret og i et andet tilfælde havde et blødt stykke plastik tilstoppet tarmen, siger Kathy Townsend i en pressemeddelse.

Ved at undersøge næsten 1.000 strandede havskildpadder på australske strande fandt forskerne ud af, at hvis en skildpadde har 14 stykker plastik i tarmene, så er der en 50 procent sandsynlighed for, at plastikken vil blive årsagen til skildpaddens død.

Og risikoen - for at plastik bliver dødårsagen - er 22 procent, hvis skildpadden har spist bare et enkelt stykke plastik.

Unge havskildpadder er særligt udsatte

Forskerne fandt også ud af, at unge havskildpadder indtager væsentlig mere plastik end de voksne skildpadder.

Ifølge Britta Denise Hardesty, der er den ledende forsker bag forskningen, så skyldes det, hvor de unge havskildpadder lever og hvordan de spiser.

- Små unge skildpadder driver og flyder med havstrømmene ligesom meget af den flydende plastik. Vi tror, at små skildpadder er mindre kræsne i forhold til, hvad de spiser end voksne, der spiser søgræs og skaldyr, siger Britta Denise Hardesty til BBC.

Selvom havskildpadder kan blive omkring 80 år gamle og kan få unger i årtier, så er forskerne bekymrede for betydningen af, at så mange unge havskildpadder spiser så meget plastik.

- Vi ved, at det i det lange løb vil have betydning for arternes overlevelse, når vi finder det i flere unge dyr, der ikke når en alder, hvor de kan reproducere, siger Britta Denise Hardesty.

Over 100 plastikstykker blev fundet i én havskildpadde. (Foto: © Kathy Townsend)

Problemet gælder for alle havskildpadder

Det vurderes, at mindst 52 procent af alle havskildpadder på verdensplan har spist plastik.

Der findes syv arter af havskildpadder, og alle indtager plastik.

Af de syv arter af havskildpadder, så er seks arter klassificeret som enten kritisk truet eller truet af IUCN - World Conservation Union.

Og det er ikke kun plastik, der truer havskildpadderne. Både klimaforandringer og fiskeri er også blandt de mange faktorer, der gør det sværere for skildpadderne at overleve.