EU-klimalov deler vandene: En katastrofe eller et grønt tigerspring?

Klimalov binder EU til at reducere drivhusgasser med 55 procent i 2030.

(Foto: pool © Scanpix)

- Det her er en god dag for mennesket og planeten.

Sådan lød det klokken lidt over fem i morges i et tweet fra EU's klimakommissær, Frans Timmermanns, hvor han kunne fortælle, at der nu er landet en aftale om en europæisk klimalov.

Loven, som dog stadig mangler sin endelige godkendelse i Europa-Parlamentet og blandt medlemslandene, binder EU til at reducere sit udslip af drivhusgasser med mindst 55 procent i 2030 set i forhold til udledningerne i 1990.

Det er en del højere end det nuværende mål om en reduktion på 40 procent om mindre end ti år, og Frans Timmermanns meldte da også senere ud, at det vil blive "fandens hårdt" at nå det nye mål.

Et grønt tigerspring

Europa-Parlamentet havde oprindeligt ønsket et reduktionsmål på 60 procent, mens medlemslandenes regeringer var gået til forhandlingsbordet med et ønske om at reducere udledningen med mindst 55 procent.

Medlemslandene endte altså med at få deres vilje.

Selv om den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), også havde presset på for et højere mål, er han glad for meldingen, som han kalder et "grønt tigerspring".

- Det er enormt glædeligt. Ligesom i Danmark har vi nu også i Europa bundet os juridisk til et ambitiøst klimamål på 55 procents reduktion. Det lå ikke i kortene, da vi begyndte at forhandle, siger Dan Jørgensen.

Danmark har jo presset på for et højere mål, så hvorfor er du så glad?

- Det er klart, at i Danmark har vi et mål på 70 procent, så vi havde gerne set, at EU kom højere op. Det har været en hård kamp, og det er ikke alle europæiske lande, der har samme udgangspunkt, når det gælder den grønne omstilling, siger Dan Jørgensen.

Samme toner lyder fra socialdemokraterne i Bruxelles.

- Det er ikke fordi, jeg hopper op og ned af glæde, men jeg er grundlæggende glad og tilfreds. Set med danske øjne er det selvfølgelig ærgerligt, at 2030-målet ikke blev højere, men der var vitterligt ikke andre end Europa-Parlamentet, Danmark og Sverige, der ønskede det, siger europaparlamentariker Christel Schaldemose.

- Og vi må heller ikke glemme, at der er rigtig mange europaparlamentarikere, der repræsenterer sorte lande, som egentlig ønskede, at vi slet ikke gjorde noget. Så heller tage det gode kompromis, der viser, at vi tager Paris-aftalen alvorligt, end slet ikke at få nogen aftale, siger hun.

Klimarådet: Det er i underkanten

Det danske Klimaråd, som rådgiver regeringen i klimaspørgsmålet, havde gerne set, at EU's klimamål havde været højere.

- Et mere ambitiøst EU-klimamål er godt for Danmark og verden, men en CO2-reduktion på 55 procent i 2030 er i underkanten, hvis klimaet skal reddes. Derfor bør Danmark presse på for, at de 55 procent bliver et minimumsmål, der overopfyldes, lyder det fra rådets formand, Peter Møllgaard.

Mest kritik af nattens aftale kommer dog fra venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet, som Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten er med i.

- Det er en katastrofal aftale. EU svigter klimakampen og Parisaftalen, hvis det her bliver virkelighed, siger han og tilføjer:

- Vi ved fra videnskaben, at vi har brug for minimum 65 procent reduktion, hvis ikke klimaforandringerne skal ud af kontrol. Så vi er milevidt fra den nødvendige reduktion, siger han.

'En dårlig aftale'

Hos SF, der sidder med i den grønne gruppe i Europa-Parlamentet, er der heller ikke den store glæde at spore.

- Det er en dårlig aftale, for det er ikke noget stort skridt, vi tager med 2030-målsætningen. Vi er allerede i dag på vej til at reducere CO2-udledningen med 47-48 procent inden 2030, og jeg synes, at man har leflet for de lande, der ikke ville rykke sig, siger europaparlamentariker Kira Marie Peter-Hansen.

Når det er sagt, er hun dog tilfreds med, at der nu for første gang kommer en bindende klimalov for medlemslandene.

- Reduktionsmålet kommer ikke til at gøre det store for klimaet nu og her, men forhåbentlig kan loven være med til at sætte nogle rammer for den fremadrettede klimakamp, siger hun.

Amerikansk topmøde i morgen

Hos De Konservative er der derimod oprigtig glæde over den nye klimalov, og europaparlamentariker Pernille Weiss mener i den grad, at det nye klimamål er ambitiøst.

- Jeg mener, at venstrefløjen bør kravle ned fra træet og komme ind i kampen. Det er bedre, at vi kommer i gang med arbejdet nu og her i stedet for at blive ved med at tale om højere målsætninger. Og hvis Europa-Parlamentet havde holdt fast i de 60 procent, kunne vi have risikeret, at vi slet ikke havde fået nogen klimaaftale, siger Pernille Weiss.

Meldingen om klimaloven kommer dagen før et klimatopmøde med en række verdensledere, som den amerikanske præsident, Joe Biden, har indkaldt til.

Blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) skal deltage i mødet. Det forventes, at USA vil melde et nyt mål ud for, hvor meget de vil reducere i 2030.