EU-plan: Europa skal være det første klimaneutrale kontinent i 2050

Her er den grønne plan, som skal føre til massive forandringer i Europa.

Et af forslagene i New Green Deal lyder, at øremærke 40 procent af landbrugsstøtten til klima. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Om 30 år skal Europas udledning af drivhusgasser gå i nul.

Sådan lyder det overordnede mål i New Green Deal (Ny Grøn Aftale, red.), som Europa-Kommissionen netop har fremlagt.

- Aftalen handler på den ene side om at mindske udledninger, og på den anden side om at skabe job og sætte gang i innovation. Jeg er overbevist om, at vores gamle vækstmodel, som er baseret på fossile brændstoffer og forurening er forældet, og ude af trit med vores planet. New Green Deal er vores nye vækst-strategi, siger Ursula von der Leyen, der er kommissionens formand.

Kort inden hun gik på scenen kaldte hun planen for "Europas menneske på månen-øjeblik", og den er da også omfattende.

Planen indeholder et langt katalog - hele fem A4-sider - med omkring 50 forskellige forslag, som skal sikre, at målet nås. Det er dog indtil videre mere en skitse end en endelig handlingsplan, og det er endnu ikke til at sige, hvilke af forslagene der ender med at blive vedtaget.

Told og landbrugsstøtte

Listen indeholder blandt andet forslag om at indføre en CO2-told, der gør importerede varer dyrere, hvis de ikke er produceret bæredygtigt. Og øremærkning af landbrugsstøtten, så 40 procent af støtten skal gå til klimainitiativer.

- Det er en omfattende plan, som er helt inde og pille ved grundstrukturerne i EU. For eksemplel i forhold til frihandel og konkurrencepolitikken, hvor man nu overvejer en klimatold og en ændring af reglerne for statsstøtte, siger Ole Ryborg, DR's EU-korrespondent.

- En kæmpestor ting

Planen er med hans ord altså "en kæmpe stor ting", som vil medføre store ændringer for vores måde at leve på på mange planer.

Der skal dog også en ambitiøs plan til, hvis målet skal nås. For ser man tilbage på de sidste 30 år, er det kun lykkedes EU at reducere sit udslip af drivhusgasser med 23 procent.

Selv om New Green Deal er et stort skridt, er klimaforskerne nervøse for, om det er nok. En lang række klimaforskere - herunder medlemmerne af det danske Klimaråd - har flere gange påpeget, at 2050-målet i sig selv er godt. Men kun hvis det er ledsaget af et delmål om allerede i 2030 at sænke udledninger af drivhusgasser betydeligt.

Forskerne frygter nemlig, at vi ellers overskrider de såkaldte tipping points, hvor klimaforandringer bliver selvforstærkende og kommer ude af kontrol.

EU's reduktionsmål i 2030 er lige nu 40 procent. Den store debat er, om det skal hæves med 50 eller 55 procent i 2030.

Danmark er allerede over det mål med den nye klimalov, som siger, at vi skal have reduceret vores udledninger med 70 procent i 2030.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk