Explainer: Kan regeringen redde klimaet med en hockeystav?

Klimarådet mener, at regeringen satser for meget på teknologier og efterlyser mere handling nu og her.

Om ti år skal Danmarks udledninger af drivhusgasser være skåret ned med 70 procent. Men hvordan gør man lige det?

Hvis man spørger regeringen, er svaret, at man skal spare noget CO2 nu og her, mens størstedelen af besparelserne skal findes ved at investere i nye teknologier, som i slutningen af årtier gerne skulle spare rigtig meget CO2.

Den model kalder regeringen selv for ”hockeystaven” – fordi den først er nogenlunde flad, hvorefter den til sidst går op som bladet på en hockeystav.

Men ikke alle er lige begejstrede for den strategi.

Klimarådet – de uafhængige eksperter, der holder øje med, om regeringen gør det godt nok på klimaområdet - advarede i fredags regeringen mod at satse så stort på nye teknologier, fordi det stadig er usikkert, om de kan give så store reduktioner, som man håber.

Eksperterne i rådet vil i stedet have, at regeringen finder flere reduktioner med de teknologier, vi allerede kender. Og så vil de gerne have en samlet plan fra regeringen, der viser, hvordan man skal nå helt i mål.

Regeringen har svaret på kritikken, at de i løbet af efteråret vil komme med flere reduktioner nu og her. Blandt andet inden for landbruget.

Men hvad går regeringens hockeystav ud på, og kan vi rent faktisk nå Danmarks klimamål med den strategi? Bliv klogere i videoen øverst.

Se flere af vores explainere her.