Firkantet isbjerg nær Antarktis vækker opsigt

Et helt rektangulært og glat isbjerg har revet sig fri. Ikke så overraskende, lyder det fra forsker.

Billedet er taget som en del af Operation IceBridge, der er Nasas løbende monitorering af polarisen. (Foto: ho © Scanpix)

Det ligner noget, den legendariske filminstruktør Stanley Kubrick kunne have brugt i en film om liv i rummet.

På Twitter undrer brugerne sig også i flæng over det besynderligt formede isbjerg:

- Er det her naturligt? spørger en BBC-journalist for eksempel, mens en anden bruger er sikker på, at billedet af isbjerget er photoshoppet:

Isbjerget er dog helt naturligt, og billedet har det amerikanske rumagentur Nasa taget på en rutineflyvning over polerne.

Isbjerget flyder rundt i et ishav nær Larsen C-ishylden, der er den fjerde største ishylde i Antarktis. Ifølge Nasa tyder isbjergets skarpe kanter og helt flade overflade på, at det for nyligt skar sig fri af ishylden.

Ikke så overraskende

Men hvorfor er isbjerget helt rektangulært og glat?

Ifølge Twila Moon, en amerikansk forsker fra National Snow and Ice Data Center, er det ikke så overraskende. Is er et mineral og har en krystal-agtig struktur, og det splintres på samme måde som glas. Det fortæller hun til Washington Post.

- Når is fra en gletsjer er i kontakt med havbunden, betyder friktionen ved bunden, at stykkerne brækker af forskelligt og skaber forskelligartede isbjerge.

- Men når et isbjerg brækker sig løs fra en flydende ishylde, som Larsen C, er der ingen friktion, der påvirker, hvordan det brækker af. Og det er her, at de firkantede isbjerge formes, siger hun til Washington Post.

En ishylde er et stort, flydende stykke is, der sidder sammen med et stykke land, men Larsen-ishylden er i opbrud.

I 1995 løsrev Larsen A sig fra Antarktis og kollapsede, og i 2002 gjorde Larsen B det samme. I 2017 brød et enormt stykke is sig løs fra Larsen C, og det får forskere til at frygte en lignende skæbne for Larsen C-ishylden, da den bliver mindre stabil.

Ifølge National Geographic er vandtemperaturen i området steget over de sidste årtier, mens tempoet for, hvor hurtigt isen smelter og skærer sig fri er blevet firedoblet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk