Fiskere jubler: 'Global opvarmning gavner Grønland'

Varmere temperaturer åbner muligheder for landbrug, fiskeri og jagt på Grønland.

Der er flere fordele end ulemper ved klimaforandringerne i Grønland, mener Tønnes Berthelsen, der er vicedirektør for Sammenslutningen af Fiskere og Fangere i Grønland.

Den globale opvarmning har sat sit fingeraftryk på den grønlandske natur.

Men der er delte meninger om, hvorvidt det varmere klima er en fordel eller en ulempe.

- Der er selvfølgelig isbjørne, der kæmper, fordi islaget skrumper ind. Men for den grønlandske økonomi har det foreløbigt været godt, fordi det skaber flere indtægter, siger Tønnes Berthelsen, der er vicedirektør for Sammenslutningen af Fiskere og Fangere i Grønland til France Télévision.

Han bakkes op af store dele af erhvervslivet, som bogstaveligt talt har fået nye jagt- og græsmarker.

Det huer derimod ikke en gruppe yngre grønlændere, som - inspireret af Greta Thunberg - demonstrerer for at gøre opmærksom på en verdensomspændende klimakrise:

- Så folk skal åbne øjnene op for global opvarmning og ændre deres holdning til det og gøre noget ved det. Vi føler ikke, at det bliver taget seriøst heroppe i Grønland, fortæller Sascha Blidorf til den finske tv-station Yleisradio Oy.

Den daværende grønlandske erhvervs- og energiminister, Aqqalu Jerimiassen (A), udtalte tidligere i år, at han ikke tror, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter