Flade flasker af genbrugsplast gør vinen mere klimavenlig

Der kan være 10 flade vinflasker i en kasse - mod fire af runde glas. Det sparer en hel del CO2.

Garçon Wines har opfundet en flad plastikflaske, der kan reducere vinflaskers vægt med 87 procent. Og nu lancerer de en kasse, der kan rumme 10 flade flasker mod fire runde. (© Garçon Wines)

Vi er mange, der elsker at drikke vin.

Normalt kommer vinen i store tunge glasflasker. Mange vil endda sige, at det er en del af oplevelsen ved at drikke vin, og siger nej til bag-in-box løsninger og andre påfund.

Men et engelsk vinfirma foreslår en radikal løsning, der skal reducere udledningerne fra transport af de 35 milliarder vinflasker, der drikkes om året globalt set.

Én løsning er at gøre flaskerne flade og firkantede i det.

For problemet med de nuværende flasker er, udover vægten af det tunge glas, at deres form er en upraktisk måde at transportere væsken på: Flaskerne fylder for meget i kasserne.

Derfor lancerede Garçon Wines i 2017 en flad plastikflaske, der kunne sendes med posten - og komme igennem en brevsprække. Men en flaske, der stadig kunne rumme samme mængde vin, som en traditionel flaske.

De flade flasker gør det muligt at pakke ti flasker vin på den samme plads, som fire glasflasker fylder. (© Garçon Wine)

Ti flasker vin i en kasse

Flasken har længe været et nicheprodukt, men nu vil Garçon Wines ud på det store globale marked. Blandt andet via en ny type vinkasse.

Det skriver The Guardian.

Pointen er, at deres flade flasker laves af genbrugeligt PET-plastik og fylder 40 procent mindre end glasflasker - og vejer 87 procent mindre.

Og putter man flaskerne i en kasse, kan der være 10 af dem på den plads, som normalt kun kan rumme fire flasker.

Kassen blev ifølge den britiske avis lanceret på en emballagekonference i Birmingham i England onsdag.

Skalerer man kassetænkningen op, ender man med, at en palle nu kan indeholde 1.040 flade vinflasker mod 456 runde glasflasker.

500 gram CO2 per flaske vin

Ifølge en udregning foretaget af The Guardian på baggrund af en britisk affaldsrapport, betyder en vægtreduktion på 87 procent en CO2-besparelse på 500 gram per flaske.

I et interview med Grøn Forskel fortæller seniorrådgiver Torben Chrintz fra den grønne tænketank Concito, at vin er værre end øl, når det kommer til klimaaftryk.

- Hvis vi siger, at en liter øl udleder to kg CO2, mens en liter vin udleder fem kg CO2. Så udleder vinen mere end øllen per liter, men du sidder som regel ikke og nyder en liter vin, hvorimod du måske godt kan drikke en liter øl, siger han.

Og med 35 milliarder flasker i handlen om året på verdensplan, bliver de 500 gram per flaske til en del. Faktisk 17 millioner tons CO2.

Det er i hvert fald et eksempel på mange bække små, og hvordan mikro-forandringer måske kan gøre en makroforskel.

Selvom mange måske vil rynke på næsen af vin på plastikflasker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk