Dyrearter, insekter og naturområder forsvinder med sådan en fart, at det nu er absolut afgørende for verdens lande at gå sammen om at bevare jordens biodiversitet.
Sker det ikke i løbet af de næste to år, kan det få alvorlige konsekvenser for menneskeheden.
Så skarp lyder meldingen fra FN's chef for biodiversitet, Cristiana Pașca Palmer, forud for et topmøde om jordens økosystemer i Egypten i denne måned.
- Jeg håber ikke, at vi bliver den første art til at dokumentere vores egen udryddelse, siger hun til The Guardian.
Hvis Cristiana Pașca Palmer skal have sit ønske opfyldt, mener hun, at det kræver, at de 196 medlemmer af FN's organ for biodiversitet går sammen om en aftale, der vejer lige så tungt som Paris-aftalen om klimaforandringer.
Det er nemlig nødvendigt at beskytte dyr, insekter og natur, som er helt afgørende for den globale produktion af mad og rent drikkevand samt niveauet af kulstof i atmosfæren, mener Cristiana Pașca Palmer.
Den stille dræber
Der er bare et problem. Tab af biodiversitet får langt fra den samme opmærksomhed som klimaforandringer, selv om flere forskere ifølge The Guardian karakteriserer det som en ligeså alvorlig trussel mod menneskeheden som netop klimaforandringer.
Og det går så hurtigt, at det ikke er til at tage fejl af, selvom de fleste ikke lægger mærke til det i deres hverdag, siger Cristiana Pașca Palmer.
- Tabet af biodiversitet er en stille dræber. Det adskiller sig fra klimaforandringer, hvis indvirkning folk mærker i deres hverdag.
- Med biodiversitet er det ikke så åbenlyst, men når man først mærker det, kan det være for sent, siger Cristiana Pașca Palmer.
Seneste aftaler har fejlet
Ved topmødet i Sharm el Sheikh i Egypten påbegynder medlemslandene forhandlinger, som efter planen skal ende ud i en global aftale ved næste topmøde i Beijing i 2020.
En aftale, der gerne skal være mere effektiv end de seneste to aftaler fra 2002 og 2010. For selvom Cristiana Pașca Palmer har noteret sig fremskridt nogle steder i Afrika og Asien, er det mange steder gået den helt forkerte vej.
Hun betegner derfor det samlede billede som "bekymrende". Det skyldes især også, at udfordringerne kun bliver større i fremtiden som følge af klimaforandringer og stigende befolkningstal globalt.
- Tallene er svimlende, konstaterer hun.
Samtidig er der heller ikke den store politiske opbakning til kampen for biodiversitet. Sammenlignet med klimatopmøder er det få statsoverhoveder, som planlægger at deltage i forhandlingerne i Egypten, mens et land som USA står helt uden for og sender derfor kun en observatør.
Omvendt finder Cristiana Pașca Palmer håb hos Frankrigs præsident Emmanuel Macron, som er den første statsleder til at fastslå, at klimaforandringer og biodiversitet hænger sammen.
- Tingene bevæger sig, og det er stadig i vores hænder, selv om vinduet for at handle bliver mindre, siger hun.
FN-topmødet bliver afholdt fra den 13. til den 29. november i Sharm el Sheikh.