FN: Alle koralrev på Verdensarvlisten er døde i år 2100

Medmindre vi overholder klimaaftalen fra Paris. Men det er der ikke meget, der tyder på.

Billedet her fra 2010, hvor hundredevis af indbyggere i det mellemamerikanske land Costa Rica forsøgte at råbe politikerne op for at få beskyttet koralrevet ud for landets kyst. (Foto: Lou Dematteis © Scanpix)

I det sydlige stillehav ligger ø-gruppen Ny Kaledonien. Her finder du verdens største lagune. Det smukke turkise hav rummer mere end 1.000 forskellige fiskearter, 6.500 arter af hvirvelløse dyr og en enorm variation af koralrev.

Ud for Australien nordøstkyst kan du dykke i Great Barrier Reef. Verdens største sammenhængende system af koralrev, der strækker sig over 2.000 kilometer og er hjem for mere end 400 slags koraller, tusindvis af fisk og bløddyr og en stor koloni af søkøer.

Og hvis du vil opleve noget, der er nærmest uberørt af mennesker, kan du med lidt held få tilladelse til at besøge Aldabra-atollen i Seychellerne. En gruppe af koraløer, som blandt andet er hjem for en helt særlig art af kæmpeskildpadde.

Men du skal ikke vente for evigt med at tage afsted. For fælles for de tre unikke koralrev - og de 26 andre rev, der er opført på FNs Verdensarvliste - er, at de er ved at dø.

Klimaprofessor: Løbet er kørt

Sidste år viste en rapport, at 21 ud af de 29 koralrev led af alvorlig eller gentagen koralblegning, og nu advarer FN i en ny rapport, at samtlige 29 rev kan være døde i år 2100.

Det vil ske, medmindre alle verdens lande kraftigt reducerer udledningen af CO2 og andre drivhusgasser, og overholder den målsætning, der fastsat ved klimaaftalen i Paris i 2015: At holde den globale temperaturstigning under to grader og helst inden for halvanden grad.

Det går bare ikke særlig godt. Selvom både klimaforskere og almindelige mennesker klynger sig til håbet op, at alverdens ledere stepper op og får knækket CO2-kurven, så løber tiden hurtigt fra os.

Nogle af de eksperter, vi ofte taler med, mener, at løbet allerede er kørt.

I november sidste år sagde klimaprofessor og direktør for Nansen Centeret i Bergen, Sebastian Mernild:

- Vi kan godt vinke farvel til målsætningen om at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, og 2 grader ser efterhånden også urealistisk ud.

Klimaaftalen vakler

Og Paris-aftalen vakler. I 2017 trak USA med præsident Donald Trump som bannerfører sig ud af aftalen, og i Australien ser man stort på sine forpligtigelser og udleder en milliard tons mere CO2 end aftalt.

Den helt store ubekendte faktor er dog Asien, og først og fremmest Kina, der er verdens største udleder af CO2.

Kinas præsident Xi Jinping har gang på gang lovet, at Kina går med i front på den grønne omstilling, og da Trump trak sig ud af Parisaftalen, understregede han det igen på det kraftigste.

Men energiforbruget i landet med 1,4 milliarder indbyggere svinger voldsomt i takt med økonomien, og spørgsmålet om, hvorvidt Xi Jinping kan dreje sit lands CO2-kurve ned efter år 2030, som Parisaftalen foreskriver, er tvivlsomt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter