FN-chef på klimatopmøde: 'Vi er på vej mod klimahelvede med foden på speederen'

Vi kan vælge mellem klima-solidaritet eller kollektivt selvmord, lyder de barske ord fra generalsekretær António Guterres.

FN's klimatopmøde startede i går i Egypten og varer indtil 18. november. Alle lande skal gøre en ekstra indsats, hvis vi skal nå vores mål, lyder det fra FN's generalsekretær. (Foto: © MOHAMMED SALEM, Ritzau Scanpix)

Der blev ikke holdt igen med billedsproget under FN-generalsekretær António Guterres’ åbningstale på klimatopmødet, COP27, i Egypten.

- Vi er på vej mod klimahelvede, og foden er stadig på speederen, lød de alvorlige ord fra António Guterres.

klimatopmødet, som startede i går, skal FN’s medlemslande diskutere, hvad verden kan gøre ved klimakrisen.

Og det kommer i den grad til at kræve politisk handling, hvis vi skal nå målet fra den såkaldte Parisaftale.

Kort før COP27 meldte FN ud, at vi stadig er meget langt fra at nå de CO2-reduktioner, der skal til for at bremse de globale temperaturstigninger ved 1,5 grader, som er målet med aftalen.

- Om få dage vil planetens befolkningstal krydse en ny grænse. Medlem nummer otte milliard i vores menneskelige familie bliver født. Hvad vil vi fortælle det barn, når det spørger, hvad vi gjorde for planeten, siger António Guterres og fortsæter:

- Vi står i en kamp for vores liv, og vi er ved at tabe. Udledningen af drivhusgasser bliver ved med at vokse. Globale temperaturer bliver ved med at stige. Og vores planet nærmer sig hurtigt vendepunkter, der vil gøre klimakaos irreversibel.

Krig og kriser er ikke en undskyldning

I talen gjorde António Guterres verdens ledere opmærksomme på, at selvom krigen i Ukraine og andre kriser lige nu plager verden, er klimakrisen nødvendig at håndtere.

- De pressende kriser, vi i dag oplever, kan ikke være en undskyldning for tilbageskridt eller greenwashing. Om noget er kriserne en grund til stærkere handling, siger han.

Begrebet greenwashing betyder, at man giver sig ud for at være mere klimavenlig, end man rent faktisk er.

Derfor efterspørger António Guterres i sin tale, at alle landene nu gør en ekstra indsats for at skære CO2-udledningerne.

- Vi står i et valg mellem klimasolidaritet eller kollektivt selvmord, siger han.

Hvem skal betale for ødelæggelserne?

Det er ikke kun FN’s generalsekretær, der har været på talerstolen.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kom i går med et budskab til USA og Kina om, at de må betale mere til fattige lande, som er blevet ramt hårdt af følgerne af klimaforandringer.

Og også Egyptens præsident, Abdel Fatah al-Sisi, har holdt tale.

- Vi har set katastrofe efter katastrofe. Så snart vi tackler én katastrofe, kommer den næste. Bølge efter bølge af lidelse og tab. Tab, som milliarder af mennesker lider.

Og med det har han én klar opfordring.

- Der er ikke tid til at læne sig tilbage. Ingen tid til tøven. For fremtidige generationers skyld. Lige nu står vi foran et historisk øjeblik – en sidste chance for at leve op til vores ansvar. Handling, handling, handling.

klimatopmødet, der startede i går og fortsætter indtil 18. november, vil det blive diskuteret, hvorvidt rige lande skal hjælpe med at betale for de ødelæggelser, klimaforandringer forårsager i de fattige lande.

Det er første gang, at det kommer på dagsordenen ved klimakonferencen.