FN hiver dinosaur og Jack Black op på talerstolen for at sætte fokus på klimakrisen

Vælg ikke udryddelse, lyder budskabet fra den fiktive dinosaur.

Det er ikke hvem … eller rettere, hvad som helst, der er gået på talerstolen til klimatopmødet i Glasgow.

En video med en animeret dinosaur, der holder en kamptale med budskabet om, at ’vi skal ikke vælge udryddelse’, er gået viralt.

Det er heller ikke, hvem som helst der står bag videoen.

FN har i en ny klimakampagne allieret sig med kendte skuespillere fra 35 forskellige lande, der lægger stemme til dinosauren Frankie.

I Danmark er det Nikolaj Coster-Waldau, der fra dinosauren rømmer sig i mikrofonen, mens den engelsksprogede version har Jack Black i rollen.

Selvom man let kan komme til at trække på smilebåndet over, at en dinosaur advarer imod en udryddelse af sin egen art - og at han taler af erfaring - er der alligevel en alvorlig pointe gemt i budskabet.

En ny opgørelse fra UNDP viser, at verden på globalt plan bruger 423 milliarder dollars i offentligt tilskud til fossile brændstoffer.

Penge, som man kunne have brugt på at redde menneskeligheden i stedet, lyder det fra organisationen.

Humor kan hjælpe interessen for klimadebatten

Normalt buldrer FN på dommedagstrommen med rapporter om, hvor skidt det står til med verdens klima.

Men det kan være nødvendigt, at de i denne omgang serverer budskabet gennem en jokende dinosaur.

Sådan lyder det fra Jens Hesselbjerg Christensen, som er professor i klimafysik ved Københavns Universitet.

- Der er brug for, at der skal ske noget andet, end at vi fremlægger klimaforandringerne fact på fact, siger han.

Jens Hesselbjerg Christensen mener, at når FN vælger at gå en smule humoristisk til værks, kan man måske få italesat problemstillingen hos nogle befolkningsgrupper, som dybest set mener, at klimaforandringerne ikke vedkommer dem.

- Vi er nødt til at få folk til at forstå, at det for eksempel ikke længere går at have kæmpe benzinslugere. Det kommer til at fylde dagsordenen de næste ti år.

Får folk til at tale om klima

I sommer udkom den sjette rapport fra FN's klimapanel, IPCC. Budskabet var i bund og grund det samme, som i deres foregående rapporter, men retorikken er skarpere end nogensinde før: Vi er selv skyld i klimakrisen, og vi skal gøre noget drastisk. Nu.

Det kan umiddelbart virke ærgerligt, at anerkendte rapporter ikke i sig selv er nok til at få klimaet på dagsordenen for alle, men alligevel er vi nået langt, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

- Der er sket meget, siden den første rapport udkom i 1990. For nu taler vi om klima, og selvom vi kun taler, taler vi altså alle sammen om det. Det gjorde vi ikke dengang, siger han.

Her kan du høre Nikolaj Coster-Waldau lægge stemme til dinosauren Frankie:

Ifølge ham er det ekstremt vigtigt, at alle skal have klimadebatten ind på lystavlen og have lyst til at tale om det, hvis vi skal ændre på tingene.

- Der kan humor være relevant. Vi skal have fat i de mennesker, som generelt synes, at klimaforandringerne ikke vedkommer dem, men i stedet får dem til at reflektere over det.

For hvis en befolkningsgruppe ikke forstår nødvendigheden ved at ændre vaner eller en potentiel lovgivning for at få samfundet i gang med den grønne omstilling, kan de i værste fald få svært ved at acceptere lovgivningen omkring det, mener han.

- Det værste scenarie, der kan ske, er, hvis folk ikke er med på det. Tænk, hvis flertallet i et demokratisk land bliver så utilfredse, at de stemte på nogen, som ikke gik ind for at mindske klimaforandringerne. Derfor er det vigtigt, at alle midler skal i brug for at få folk til at indse, at det her skal ind under huden, siger Jens Hesselbjerg Christensen.

FacebookTwitter