FN: Niveauet af drivhusgasser i atmosfæren stiger igen

Nye tal for drivhusgasser i atmosfæren er meget alarmerende, lyder det fra FN.

FN's Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) kalder de nye tal for drivhusgasser i atmosfæren alarmerende. (Foto: Salvatore Di Nolfi © Scanpix)

Selv om vi de sidste år har haft mere fokus på klimaforandringer end nogensinde før, fortsætter niveauet af drivhusgasser i atmosfæren med at stige.

Det oplyser FN's Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) i en netop offentliggjort rapport.

Generalsekretær Petteri Taalas kalder de nye tal alarmerende.

- Der er ingen tegn på en opbremsning, eller blot en tilbagegang, i koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren til trods for alle løfterne i Parisaftalen, siger han.

- Den fortsatte tendens betyder, at fremtidige generationer vil blive konfronteret med mere og mere alvorlige konsekvenser af klimaforandringer som temperaturstigninger, mere ekstremt vejr, havstigninger og forstyrrelser af økosystemer.

Klimatopmøde i Madrid

De nye tal kommer forud for klimatopmødet i Madrid, der starter næste mandag.

På mødet skal landene blandt andet diskutere deres nationale handlingsplaner for, hvor meget de hver især vil nedbringe udslippet af drivhusgasser.

I øjeblikket er det kun Marokko, der har afleveret en handlingsplan, som faktisk lever op til løftet fra Paris-aftalen om, at temperaturstigningerne skal begrænses til 1,5 grader. Men hvis politikerne på Christiansborg bliver enige om en klimalov, der skal bringe vores udledninger ned med 70 procent, vil Danmark også leve op til kravet.

Rent fysisk kan det ifølge professor på DTU, Kirsten Halsnæs, stadig godt nås at holde temperaturstigningerne på 1,5 grader. Men det kræver politisk handling.

- CO2 bliver i atmosfæren i op til 100 år, før det er nedbrudt. Så jo mere koncentrationen i atmosfæren stiger, jo mere skal vi reducere, siger hun.

- Derfor er det vigtigt, at landene melder ud, hvordan de vil reducere udslippet.