FN-rapport: Verden er langt fra at nå klimamålene - udledningerne vil stige 16 procent i 2030

Der er stadig håb for at nå klimamålene, og der er sket meget godt for klimaet det sidste år, siger klimaminister Dan Jørgensen efter dyster rapport.

Udledningerne af drivhusgasser i verden vil stige med 16 procent i 2030, hvis ikke verdens lande kommer med mere ambitiøse klimamål. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Ritzau Scanpix)

Verden er på katastrofekurs mod en global opvarmning på 2,7 grader.

Sådan lyder det fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, på baggrund af en ny rapport fra FN's Klimakonvention.

Rapporten har kigget på de klimamål, som verdens lande indtil videre har meldt ind til FN. Konklusionen lyder, at udledningerne af drivhusgasser i 2030 vil stige med 16 procent i forhold til 2010, og samlet set er vi på vej mod en stigning i den globale gennemsnitstemperatur på 2,7 grader i slutningen af århundredet.

Klimamålene er for uambitiøse

Rapporten kommer forud for årets klimatopmøde i Glasgow, hvor verdens lande skal mødes for at evaluere den globale klimaindsats.

På mødet er det meningen, at de enkelte nationer skal melde nye og mere ambitiøse klimamål ind. Men indtil videre er de altså ikke ambitiøse nok til at holde temperaturerne nede.

Vi skal helst have skåret gevaldigt ned på den nuværende udledning af drivhusgasser allerede i 2030, hvis klodens temperatur ikke skal stige mere end 1,5 til 2 grader. Det er nemlig det, som verdens lande i Parisaftalen har givet håndslag på at stile efter.

FN's Klimapanel har tidligere fastslået, at udledningerne helst skal falde med mellem 25 og 45 procent i 2030. Og i 2050 skal verdens lande ikke udlede flere drivhusgasser, end kloden kan optage.

Kina, der er et udviklings- og vækstland, er i dag verdens største udleder. (Foto: GREG BAKER © Ritzau Scanpix)

Det bliver sværere for hvert år

Det kan stadig godt lade sig gøre at nå målene i Parisaftalen, men det bliver sværere for hvert år, der går uden reduktioner, siger Jens Hesselbjerg, der er professor i klimafysik på Københavns Universitet og har deltaget i arbejdet med den seneste rapport fra FN's Klimapanel.

- Hvis det er sådan, det kommer til at være, så er det ikke længere nok at gå i nul i 2050. Så skal der også fjernes CO2 fra atmosfæren, siger han.

Han understreger også, at forskningen ikke kan garantere, at temperaturstigningen kan holdes under to grader, selv om der leves helt op til målene i Parisaftalen.

- Der er nogle ubekendte i klimasystemet, som gør, at selv om vi til punkt og prikke lever op til klimamålene, så er der kun 66 procent chance for, at vi når i mål, siger han.

Kræver at Kina kommer med

Ifølge Kirsten Halsnæs, der er professor på DTU og også deltager i arbejdet i FN's Klimapanel, kræver det blandt andet, at udviklings- og vækstlande som Indien, Brasilien og Kina - sidstnævnte er i dag verdens største udleder - får reduceret hurtigere, end de indtil nu har lovet.

Den 9. august præsenterede FN's klimapanel sin sjette hovedrapport. Til pressemødet om denne rapport lagde klimaministeren vægt på, hvor alvorligt det er. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

- Det er ikke så overraskende, at udledningerne stadig vil stige, for udviklings- og vækstlandene er stadig i gang med at opbygge deres industrier og økonomier, siger Kirsten Halsnæs.

- Derfor er der brug for internationalt samarbejde, der gør det muligt for de lande både at kunne opfylde deres økonomiske mål og deres klimamål, siger hun.

Hun understreger, at også de vestlige lande som EU og USA skal blive mere ambitiøse.

Så længe der er håb

Klimaminister Dan Jørgensen mener dog ikke, at man skal miste modet.

- Det er nedslående læsning, men så længe der er håb, skal vi kæmpe videre for at nå Parisaftalens mål, skriver han til DR.

- At rapporten kommer nu er selvsagt ikke tilfældigt. Det er er for at lægge massivt pres på de lande, der endnu ikke gør nok. Og det er positivt, for hvis ikke flere øger deres indsats, kan konsekvenserne blive katastrofale.

Han minder også om, at der i det seneste år er sket en række positive ting. EU har hævet sit mål om at reducere CO2, og USA har igen meldt sig ind i Parisaftalen, efter Donald Trump i 2017 bekendtgjorde, at man ville ud af den.

- Lad os håbe, der er flere gode nyheder på vej inden COP26, skriver han.