Første gang nogensinde: Nu kan forskere lave CO2-gas om til kul

For første gang nogensinde har australske forskere angiveligt omdannet kuldioxid direkte til kul ved stuetemperatur.

Røg fra kulkraftværket Belchatow i Polen. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Opdateret: Forskerne har efter udgivelsen svaret på henvendelserne om energikrav og skalering. Energikravet er betragteligt, men skal komme fra vedvarende energi. Se nederst i artiklen.

En ny teknik til at opsuge og opbevare CO2 er blevet udviklet af forskere ved det australske Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT).

Forskerne er lykkedes med at konvertere CO2 i gasform til kulstofpartikler i fast form.

Resultatet er publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Communications i dag.

Særligt interessant er det måske, at teknikken fungerer ved stuetemperatur uden brug af højt tryk.

Nuværende eksisterende teknologier til opsugning og omdannelse af CO2 benytter sig oftest af at sammenpresse kuldioxiden til flydende form og så sprøjte den ned under jorden.

Men ved at konvertere gassen til en potentielt stabil og fast form, har teknikken stort potentiale.

I en pressemeddelelse siger RMIT-forsker Dr. Torben Daeneker, at deres nyudviklede metode kan være mere bæredygtig:

- Selvom vi ikke kan stille tiden tilbage, er det at ændre CO2 tilbage til kul og begrave det i jorden, lidt ligesom at skrue udledningerne tilbage i tid, siger han.

Sker normalt ved højt tryk

Indtil nu er CO2 kun blevet omdannet til fast stof ved meget høje temperaturer, forklarer han. Men ved at bruge nogle flydende metaller som katalysator, har forskerne haft succes med at omdanne gassen.

Ifølge Philip Fosbøl, lektor ved DTU Kemiteknik og ekspert i opsugning og opbevaring af CO2, er det ikke noget, man hører om tit:

- Det lyder meget interessant. Hvis de kan gøre det med CO2, er det da fantastisk, siger han.

- Normalt omdanner man kuldioxiden til et syntetisk gas, som kan omdannes til andre kemikalier.

Philip Fosbøl mener, det er for tidligt at lave en egentlig vurdering af teknikken, inden han har kigget detaljerne igennem.

Tegningen viser metoden med at bruge flydende metal til at få CO2'en til at konvertere til flager af kulstof i fast form. (© RMIT)

Kan sagtens skaleres op

Ifølge Torben Daeneke fra RMIT kan metoden med at bruge flydende metal som katalysator sagtens skaleres op - og metoden er samtidig energieffektiv.

Den del forholder Philip Fosbøl sig dog skeptisk overfor. Han forklarer, at forskere ofte har svært ved at flytte den slags ud af laboratoriet.

- Der er en del, vi mangler at få at vide. Jeg ville blive meget imponeret, hvis det kan demonstreres i stor skala udenfor laboratoriet, siger han.

- Nu skal det undersøges, hvor stabilt det her kusltof er, og om det for eksempel nedbrydes over tid.

Uvidst hvor meget energi det kræver

På sigt kan kulstoffet ifølge de australske forskere også bruges til noget i stedet for blot at blive gravet ned. De forestiller sig, at kulstoffet kan indgå i såkaldte superkapacitorer, der kan opbevare strøm i for eksempel elektriske biler.

Indtil videre afventer vi dog flere detaljer om metoden. Det mangler at blive beskrevet, præcist hvor meget energi metoden kræver. Og det var desværre ikke muligt at få en kommentar fra forskerne inden publicering af denne artikel.

Opdatering: Forskerne kommenterer energikrav

Opdateret: Forskerne bag har bekræftet, at det kræver omtrent lige så meget energi at omdanne CO2 til kul, som blev frigjort ved afbrændingen. Den energi skal komme fra fornybare energikilder som vind eller sol, forklarer Torben Daeneke i en email til DR Viden.

Han forklarer også, at forskerne nu har bevist at teknikken virker. De kommende år skal gå med at videreudvikle teknologien og opskalere den. Torben Daeneke skriver, at han forventer mange udfordringer med at skalere teknologien op til industriel skala - men ingen som ikke kan løses.