Folket demonstrerer for klimaet i København, Aarhus, Odense og Aalborg

Folkets Klimamarch forventes at tiltrække mange mennesker lørdag. Klimaet bekymrer folk, siger arrangerører.

Folkets Klimamarch har tidligere været afholdt med mange deltagere. Her i København i 2015. Arkivfoto. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Den seneste tid er den ene urovækkende klimarapport efter den anden landet.

Klimaforskere fra både ind og udland slår fast, at forandringerne sker hurtigere end forventet, og at vi rykker os nærmere os et point of no return.

Nærmere den kant, hvor vi ikke længere kan stoppe klimakatastrofen.

Verden over samles mennesker lørdag den 8. september for at demonstrere for klimaet. Temaet er den manglende politiske handling og et ønske om fælles politisk front på tværs af partiskel.

I bunden af artiklen kan du se hvor demonstrationerne starter i de fire største danske byer.

Demonstrationer i 90 lande

Massedemonstrationen, der skulle løbe op i 800 begivenheder i 90 lande, er organiseret af organisationen Rise for Climate.

I Danmark er der planlagt demonstrationer i de fire største byer, fortæller Harald Brønd, der er medarrangør af Folkets Klimamarch i København, som starter kl. 13.00.

- Vi går også for fælles politisk handling. Mange vælger at blive vegetarer og veganere for at gøre noget, siger han til DR Viden.

- Det er også fint. Men vi har brug for at tage kollektivt ansvar. Det er ikke kun forbrugerne, der skal omstille sig, det gælder også samfundet.

Håber på 10.000 i København

Folkets Klimamarch forventer, at flere tusinde deltager ved marchen i København lørdag. Omkring 5.000 personer har trykket på deltager-knappen på Facebook, mens over 18.000 har vist interesse på det sociale medie.

- Vores ambition er, at 10.000 deltager. Ideelt set var vi flere hundredetusinder på gaden, men vi er glade for, at så mange kommer, siger Harald Brønd.

- Vi tror, at folk er blevet mere bevidste om klimaproblemerne. Nu har vi inviteret folk til at vise deres opbakning og vise Christiansborg, at mange er bekymrede.

Den grønne tænketank Concito udgav for nylig en rapport, der slog fast, at danskerne er bekymrede for klimaet som aldrig før. Deres seneste klimaopinion viste, at 88 procent af danskerne i dag betragter klimaforandringerne som et alvorligt problem.

Folk synes, det er vigtigt

I Aalborg fortæller arrangør Anne Guldborg, at demonstrationen er en del af programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival, der starter lørdag.

Festivalen fortsætter hele den kommende uge, men skydes blandt andet igang med en tale af Mogens Lykketoft og altså klimamarchen, der starter ved Toldboden.

- Vi håber på, at 2-300 stykker dukker op, siger Anne Guldborg.

- Folk i Nordjylland synes også, det her er vigtigt. Og vi tror på, at de gerne vil fortælle politikerne det, siger Anne Guldborg.

Lignende demonstrationer er planlagt i Aarhus og Odense.

Se ruten for København her - og hvor klimamarcherne starter i de tre andre byer:

(© Grafik: Lærke Kromann)
Facebook
Twitter